Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Het cv van Jan Becaus

Vandaag neemt nieuwsanker Jan Becaus afscheid van de VRT en kan hij beginnen genieten van een welverdiend pensioen.

Dat velen de flegmatieke journalist en zijn hypercorrecte uitspraak van het Engels zullen missen mag blijken uit de hype die de laatste tijd rond zijn persoon is ontstaan. Eerst was er een gesmaakte imitatie in ‘Tegen de sterren op’, vervolgens wist hij duizenden fans op Facebook te verzamelen en sinds kort bestaat er zelfs een site waarmee je internetpagina’s kan omzetten naar de typische Jan Becaus-taal. Ook Studio Brussel laat zich niet onbetuigd: de radiozender viert een hele dag 'Applaus voor Becaus' en zette op hun site een speciaal soundboard met uitspraken van de journalist.

Als klap op de vuurpijl wordt er vanavond in de Genste Sphinx-cinema te zijner ere een heuse afscheidswake gehouden. Daarbij zal het laatste journaal met Jan Becaus als nieuwsanker op groot scherm vertoond worden. Bepaald ‘gene kattenpis’ …

Personalia

Naam: Jan Becaus
Geboortedatum: 18 juli 1948
Geboorteplaats: Gent
Woonplaats: Heusden (Destelbergen)
Burgerlijke staat: gehuwd

Opleiding

1971: diploma onderwijzer aan de normaalschool in Oostakker
Daarna haalt hij het diploma van regent Engels-Nederlands-Duits in Gent

Carrière

Voor hij zijn legerdienst vervult werkt Becaus eerst een jaar als opvoeder in het internaat van het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent. Na zijn militaire dienst geeft hij nog een schooljaar lang les in diezelfde school. Vervolgens werkt hij tot 1984 als leerkracht in het Koninklijk Atheneum in Eeklo.

In september 1984 komt Becaus als journalist in dienst bij de openbare omroep BRT (nu VRT). Een jaar later wordt hij nieuwsanker bij Het Journaal. Hij zal jarenlang het late journaal presenteren, tot hij vanaf het najaar van 2012 ingezet wordt voor de nieuwsuitzendingen om één en om zeven uur.

Op vraag van zijn bazen specialiseerde Becaus zich in berichtgeving over het Vaticaan en het koningshuis. Zo was hij op 21 juli nog de spil van een twaalf uur durende live nieuwsmarathon over de troonswissel.

Op 31 juli 2013 om 19u presenteert Jan Becaus voor de allerlaatste keer het VRT-journaal. Hij zal 10.544 dagen of net geen 29 jaar voor de openbare omroep gewerkt hebben.

Hobby's

Jan Becaus is een gepassioneerd klarinettist.

Varia

Jan Becaus heeft ook nog kortstondig Nederlandse les gegeven aan koningin Paola.

In 2009 publiceerde hij samen met reporter Christian Laporte van La Libre Belgique het boek ‘In gesprek met kardinaal Danneels’.

In een bekende uitspraak vergeleek Becaus ooit een goed nieuwsanker met een aardappel: “Beiden moeten kleurloos, geurloos en smaakloos zijn.”