Het cv van Erik van Looy

Het noemt zichzelf te verlegen om films te maken of tv-programma’s te presenteren, maar toch doet hij beide met groot succes. Een blik op de loopbaan van VIER-gezicht Erik Van Looy.

Personalia

Naam: Erik Ludovicus Maria Van Looy
Geboortedatum: 26 april 1962
Geboorteplaats: Deurne
Woonplaats: Borgerhout
Burgerlijke staat: gehuwd, vader van een zoon

Opleiding

Filmstudies aan het HRITCS

Loopbaan

1993: Na enkele kortfilms regisseert Van Looy met Ad Fundum zijn eerste langspeelfilm. De film gaat over de excessen van de studentendopen.

1999: Voor zijn tweede film ‘Shades’ schrijft hij ook zelf mee aan het scenario. Mickey Rourke speelt de hoofdrol.

2002: Van Looy neemt de presentatie van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ over van Bruno Wyndaele. Hij presenteert de razend populaire quiz zeven reguliere seizoenen. In 2010 komt er met ‘De Allerslimste Mens ter Wereld’ een strijd tussen de beste kandidaten van de vorige  seizoenen.

2003: ‘De Zaak Alzheimer’ is Van Looys grote doorbraak. De verfilming van de gelijknamige Jef Geeraerts-thriller wordt onder de naam ‘The Memory of a Killer’ ook in de Verenigde Staten uitgebracht.

2005: Van Looy presenteert het vierde seizoen van de een-quiz De Pappenheimers, als vervanger van Tom Lenaerts. De immense populariteit van de presentator-regisseur leidt er ook toe dat de lezers van Humo hem verkiezen tot Man Van Het Jaar.

2007: Na een afgeblazen Hollywoodproject, maakt Van Looy de film ‘Loft’ naar een scenario van Bart De Pauw. Loft groeit uit tot de meest succesvolle Belgische film aller tijden. Er komt ook een Nederlandse versie en een Hollywoodremake die ‘The Loft’ zal heten en die Van Looy zelf regisseert.

2012: Van Looy is een van de gezichten op de nieuwe Woestijnviszender VIER. Zoals vanouds presenteert hij De Slimste Mens ter Wereld, dat intussen al aan zijn tiende seizoen toe is.