Help, ik ben een jobhopper!

"Ik kreeg vorige week tijdens een sollicitatiegesprek de vraag waarom ik al zo dikwijls van werk ben veranderd. Ik zie er geen graten in, ik denk dat een regelmatige verandering mijn ervaring en kennis alleen maar ten goede kunnen komen. Maar ik geef ook toe dat ik wegens de verveling tot nu toe snel ben gaan uitkijken naar een andere baan. Heb ik een probleem?"
Het advies van Erik Leenders, Managing Partner bij Itinera

Ik ben helemaal met je  eens dat enkele jobwissels voor starters een verruiming van kennis en ervaring kunnen betekenen. De gewoontes en geplogenheden in een job kunnen immers grondig verschillen van het ene tot het andere bedrijf.

Maar ik vermoed dat je meer wakker ligt van je nood aan afwisseling en verandering? Je schrijft dat je je snel verveelt in een job. Heb je enig idee hoe zou komen?

Ik denk aan twee mogelijke redenen:

  • Misschien heb je nog niet echt de job gevonden die op jouw lijf is geschreven en krijg je daarom snel het gevoel dat je snel uitgekeken geraakt op je job. Als dit zo is, raad ik je aan om snel zicht te krijgen op je basiscompetenties waardoor je een duidelijker beeld krijgt van de jobs die jouw passen. Dit kan je zelf doen aan de hand van een werkboek dat je koopt of ontleent in de bibliotheek ( bv ‘Wat is de kleur van mijn parachute’ van R. Bolles), of door een aantal tests in te vullen op de website van de VDAB. Je kan je ook individueel laten begeleiden door een coach van een gemandateerd loopbaancentrum.
  • Het kan ook zo zijn dat jouw nood aan afwisseling een belangrijk kenmerk is van jouw persoonlijkheid. Volgens Katharina  Briggs en Isabel Myers (van de Myers-Briggs Type Inidicator) is  nood aan afwisseling een fundamenteel persoonlijkheidskenmerk van een bepaald menstype en komt het bij de ene persoon duidelijker tot uiting dan bij de andere.

Er is op zich dus helemaal niets mis mee om regelmatig afwisseling op te zoeken. Alleen is het misschien niet zo handig om steeds van job te moeten veranderen om die afwisseling te kunnen realiseren. Ik raad je daarom aan voor een job te kiezen waarin je zelf zowel fysische al geestelijke afwisseling kan creëren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan jobs zoals consultant, journalist, pr-medewerker, sociaal werker, trainer of leraar, sales manager. Of kies ook voor een baan waarin je kan reizen of toch regelmatig op verplaatsing moet gaan.

Misschien liggen nog andere oorzaken aan de basis van je nood aan verandering maar ik stel voor dat zeker al eens blijft stilstaan bij deze twee.

Succes!

In samenwerking met Itinera