Heeft de BlackBerry afgedaan?

Donkere wolken boven BlackBerry-land. Volgens het bekende computerblad Wired ziet de toekomst van de BlackBerry en het moederbedrijf Research in Motion (RIM) er allesbehalve rooskleurig uit. Terwijl het bedrijf afgelopen 7 jaar meer dan 65 miljoen smartphones aan de man bracht en daarmee goed was voor een marktaandeel van 20 procent, zou het aandeel binnen de drie jaar naar 12 à 13 procent zakken.


Wereldwijde verkoop van smartphonesBedrijfMarktaandeel 2009Marktaandeel 2008
Nokia
39,3%

42,3%
Research in Motion
20,8%

15,9%
Apple
17,1%

12,9%
HTC
6,5%

4,5%
Samsung
3,2%

3,0%
Andere
13,1%

21,3%
Totaal
100%

100%

Bron: Gartner


Meer concurrenten


Hoe komt dit? Eerst en vooral is er de toenemende concurrentie. Had het bedrijf dankzij de BlackBerry oorspronkelijk een soort monopolie op de ‘push mail’ (waarbij e-mails zonder downloaden op het scherm verschijnen), dan liggen de kaarten vandaag helemaal anders. Toepassingen om managers of verkopers uit te rusten met mobiele e-mail worden tegenwoordig ook door een resem andere bedrijven aangeboden. Denk maar aan de recente Windows Phone van Microsoft, die volop door fabrikanten als Nokia en HTC wordt aangeboden. Al voelt BlackBerry zelf vooral de hete adem van de iPhone. In tegenstelling tot de iPhone bestaan er van de BlackBerry een hele reeks modellen, vaak me kleine verschillen. Het resultaat is dat de consument het bos door de bomen niet meer ziet.


One trick pony


Daarnaast vecht BlackBerry hardnekkig tegen zijn reputatie als zogenaamde ‘one trick pony’: goed in e-mails, maar minder goed in al de rest. En dat is deel van het probleem: managers of verkopers willen op verplaatsing wel meer dan alleen e-mailen, ze willen bijvoorbeeld ook de voorraad controleren of bestellingen doorgeven via hun smartphone.


Als we RIM mogen geloven gebruikt intussen al ruim 70 procent van hun bedrijfsklanten toepassingen die verder gaan dan e-mail. RIM biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om toepassingen te schrijven, die verder gaan dan e-mail, bovenop hun BlackBerry-systeem, maar de complexiteit van de technologie lijkt vele onafhankelijke ontwikkelaars te ontmoedigen.


En nu?


Het bedrijf onderneemt stappen om al deze problemen op te lossen: ze zijn bezig met de ontwikkeling van een betere webbrowser en proberen programmeurs beter te ondersteunen. Of dat voldoende zal zijn, is voorlopig afwachten. Afspraak over drie jaar.


Tekst: WV/IV