Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hardste werkers van Vlaanderen wonen in Vlaams-Brabant

In Vlaams-Brabant wordt het hardst gewerkt, dat concludeerde Het Nieuwsblad uit een reeks regionale onderzoeken van SD Worx.

Het personeelsdienstenbedrijf deed onderzoek bij vijfduizend Belgische werknemers en maakte gebruik van de gegevens van meer dan 30.000 bedrijven om voor elke Vlaamse provincie een profiel over werk op te stellen. Daaruit blijkt dat Vlaams-Brabant op diverse criteria het beste scoort.

Traditioneel worden de West-Vlamingen voorgesteld als de meest noeste werkers, maar dat beeld blijkt niet te kloppen. Het zijn namelijk de werknemers uit Vlaams-Brabant die het hoogste rendement kunnen voorleggen en die het minst ziek zijn. Ook zijn er in geen enkele andere Vlaamse provincie meer werknemers te vinden die onbetaalde overuren presteren.

43% doet onbetaald overwerk

“Er is een verschil tussen het aantal uren dat een werknemer moet presteren volgens zijn contract en de uren die hij effect presteert”, zegt SD Worx-woordvoerder Dirk Van Bastelaere. “In Vlaams-Brabant bedraagt de verhouding tussen beide 20,2%, wat het beste rendement van heel België is. Dat betekent dus dat Vlaams-Brabanders minder dan hun collega’s in de rest van het land afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte, extra vakantiedagen of ouderschapsverlof.”

De provincie scoort ook het best in kortdurend ziekteverzuim, dat zijn de afwezigheden door ziekte die minder dan een maand duren. “In Vlaams-Brabant is een werknemer gemiddeld slechts 2,32 dagen op 100 afwezig wegens ziekte”, zegt Van Bastelaere. “Dat is net iets minder dan in West-Vlaanderen, waar dit 2,33 dagen is. In een gelijkaardig onderzoek van drie jaar geleden scoorden de West-Vlamingen op dat gebied nog het best, maar sindsdien is het ziekteverzuim snel gestegen.”

Ten slotte worden er in Vlaams-Brabant ook het meest overuren gepresteerd. “Ongeveer 43% van de werknemers in die provincie zegt dat ze onbetaald overwerk doen”, zegt Van Bastelaere. “Dat is hoger dan het Belgisch gemiddelde van 40%  en een stuk hoger dan de scores in bijvoorbeeld Antwerpen of West-Vlaanderen waar die respectievelijk 32 en 27% bedragen.”

Vooral bedienden

Volgens Van Bastelaere is het lage aantal arbeiders in Vlaams-Brabant een van de redenen waarom de provincie zo goed scoort in de onderzochte categorieën. “Het ziekteverzuim ligt bij bedienden structureel lager dan bij arbeiders. In Vlaams-Brabant heb je weinig industrie en vooral veel hoger opgeleide bedienden in de dienstensector. Die zijn ook vaker bereid om onbetaalde overuren te presenteren.”

Dan rest nog de vraag of al dat harde werk ook oplevert. Van Bastelaere: “Het gemiddelde uurloon ligt in Vlaams-Brabant op 33,05 euro. Daarmee is het de provincie waar je het meest kan verdienen. In West-Vlaanderen bedraagt het gemiddelde loon maar 26,1 euro. De verklaring voor dat hoge loon is eenvoudig: in Vlaams-Brabant liggen veel grote internationale bedrijven.”