Goed is goed genoeg!

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze dat je niet altijd het onderste uit de kan moet willen halen.

Sommige mensen zijn steeds op zoek naar het beste. We zijn vaak heel perfectionistisch ingesteld. Om het beste eruit te halen, worden vaak alle opties nauwkeurig afgewogen. Wanneer ze bijvoorbeeld een nieuwe rugzak zoeken en een rugzak vinden die aan al hun ‘vereisten’ voldoet, zullen ze nog steeds alle andere rugzakken bekijken. Er moést maar eens een betere optie zijn.

Of beeld je in dat je op het werk een mail in een andere taal binnenkrijgt en moet beantwoorden. Dit is geen gemakkelijke opgave. We zijn dan sterk geneigd heel wat opzoekwerk te doen om de juiste woorden, formulering en zinsconstructies te gaan zoeken. Is jezelf gewoon verstaanbaar maken voldoende? Volstaat een duidelijke en korte mail waarin de boodschap overkomt? Vaak moeten we hier negatief op antwoorden en zijn we toch lang bezig om die ene mail zo perfect mogelijk te krijgen.

Stel dat je jezelf hebt voorgenomen om enkele keren per week een uur te gaan lopen. Die ene dag lukt het je slechts een half uur wegens pijnlijke spieren of wegens te weinig tijd, dan voelen we ons mislukt. We zijn teleurgesteld dat ons doel niet verwezenlijkt is en geven kritiek aan onszelf.

Herken je jezelf in deze beschrijvingen? Zit er bij jou ook soms zo’n stemmetje in je hoofd dat zelfkritiek levert en zegt dat goed niet goed genoeg is? Dan weet je waarschijnlijk ook al dat deze methode veel tijd en energie vergt en soms zelfs angst met zich meebrengt. Angst dat je niet lang genoeg blijft zoeken en dat je op het einde van de rit niet de meest ideale oplossing gevonden hebt. Van deze aanpak word je niet alleen angstig, maar nog erger: je wordt er zelden gelukkig van.                

In plaats van steeds op zoek te gaan naar het beste, kan je proberen te kijken of wat voor je staat, voldoet aan je vereisten. Staan er geen taalfouten in je e-mail en zal de boodschap volgens jou goed aankomen? Is de rugzak bijvoorbeeld verdeeld in voldoende vakken? Heeft hij een mooi design? Ja? Zoek dan niet verder. Beslis op basis van je criteria, niet op basis van ‘beter is mogelijk’. Soms is goed immers goed genoeg en hoef je niet nodeloos te twijfelen.

I.s.m. ISW Limits