Gemiddelde Vlaming is bereid tot zware offers in ruil voor vast werk

Een vaste job is heel wat waard voor de Vlaming. Om er een te bemachtigen is hij bereid tot serieuze opofferingen, zo blijkt uit een grootschalige enquête van uitzend- en selectiebedrijf Accent.

Tussen 29 maart en 30 mei 2011 vulden 2.122 respondenten de online-enquête over werk in. De resultaten zijn op z’n minst opmerkelijk te noemen. We komen erin naar voren als een volk van noeste werkers, dat vooral belang hecht aan zijn job en aan weinig anders.

De doorsnee Vlaming heeft dagelijks zo’n 20 minuten nodig om gemiddeld 10 tot 20 km van thuis naar het werk te rijden, maar principieel zijn we allen bereid om er tot dubbel zo lang over te doen en voor een vaste job willen we ook gerust 10 km verder rijden. Eén op de drie respondenten is zelfs bereid om naar het buitenland te verhuizen. Dit geldt vooral voor jongeren (18 tot 25 = 45,5%) en voor de iets oudere ondervraagden (26 tot 35 = 33,3%).

Overuren, werken tijdens de vakantie en wachten met kinderen

Ook bijstuderen in de vrije tijd om een vaste job te bemachtigen of te behouden vormt nauwelijks een probleem. 84% van de ondervraagden is daartoe bereid en één op de twee wil ook graag zelf betalen voor die extra opleiding.

55,1% heeft geen probleem met extra onbetaalde overuren en slechts 3,7% wil liever geen betaalde overuren kloppen.

Twee derden verklaart zich bereid om werk mee te nemen naar huis en 22% van de Vlamingen neemt zijn werk er zelfs op vakantie met de glimlach bij.

Ook hobby’s kunnen sneuvelen: 19,7% van de respondenten is bereid om z’n favoriete tijdverdrijf op te geven in ruil voor een vaste job.

Eén op de vijf ziet er ook geen graten in om zijn of haar kinderwens uit te stellen om voorrang te geven aan een vaste job.

Je eigen identiteit opgeven voor werk

Kledij, uiterlijk, religieuze symbolen … Het lijkt allemaal heel belangrijk om onze eigen identiteit mee uit te drukken, maar in ruil voor een vaste job gooien we al deze dingen met graagte overboord.

Een goeie 55,6% van de respondenten wisselt de eigen garderobe probleemloos in voor werkkledij en 23,8% is bereid om geen religieuze symbolen te dragen als er daarom gevraagd zou worden.

79,3% zou het niet erg vinden om als enige tussen anderstaligen te gaan werken.

En 2,5%, tot slot, zou bereid zijn om plastische chirurgie te ondergaan als dit zijn of haar carrière vooruit zou helpen.