Geboren in de tweede helft van het jaar? Dan word je geen CEO

Wie steeds de jongste van zijn klas was, heeft minder kans om succesvol te zijn in zijn carrière. Dat blijkt uit een Chinees-Canadees onderzoek.

De onderzoekers vonden een verband tussen de geboortedatum en de functie van 375 (vooral Amerikaanse) CEO's. Veel minder mannen - en vrouwen - die geboren zijn in juni (6,1%) of juli (5,9% uit de steekproef) schoppen het tot CEO dan hun collega's die in maart (12,5%) of april (10,7% uit de steekproef) geboren zijn.

Jongere klasgenoten

Dat komt omdat kinderen die hun verjaardag in juni of juli hebben doorgaans de jongste van hun klas zijn in het Amerikaanse schoolsysteem, terwijl hun klasgenootjes die in maart of april verjaren daar doorgaans het oudst zijn.

Oudere kinderen zetten doorgaans betere schoolresultaten neer dan jongere kinderen in dezelfde klas, omdat op een jonge leeftijd enkele maanden meer of minder veel verschil kan maken op de intellectuele capaciteiten. Kinderen die amper een paar maanden ouder zijn leren doorgaans sneller lezen en rekenen dan hun jongere klasgenootjes.

In België?

In het Belgische schoolsysteem zijn kinderen die verjaren in november of december doorgaans de jongste in de klas. Als we de conclusies van dit onderzoek doortrekken, zouden zij dus minder kans hebben om CEO te worden.

De website Express.be nam daarom een kleine steekproef van Bel20-CEO's en recente winnaars van de trofee 'Manager van het jaar'. Daaruit blijkt dat inderdaad meer topmanagers in de eerste helft van het jaar geboren worden dan op het einde van een jaar.

Januari Gert Verhulst (Studio 100)
Februari Albert Frère, Luc Bertrand (Ackermans & van Haaren)
Maart Hans Bourlon (Studio 100)
April /
Mei Pierre-Olivier Beckers (Delhaize), Michel Moortgat (Duvel), Luc Vansteenkiste (o.a. VBO), Ajit Shetty (Janssen Pharmaceutica)
Juni Philippe Vlerick (o.a. Vlerick Business School), Didier Bellens (Belgacom), Fernand Huts (Katoen Natie)
Juli /
Augustus Johnny Thijs (bpost)
September Jean-François van Boxmeer (Heineken)
Oktober /
November /
December /

Bron: express.be