Functioneringsgesprek? 3 tips om kritiek te incasseren

Het moeilijkste van een functioneringsgesprek is kritiek krijgen. Hier zijn drie manieren waarop je die kunt incasseren en kunt groeien.

Zet je schrap, hier komt de feedback. Je voelt hoe je spieren zich spannen terwijl je zit af te wachten waar je leidinggevende mee komt. Van feedback word je beter, maar doorgaans hebben we een afkeer van kritiek. 

Volgens Sheila Heen, schrijver van het boek 'Thanks for the Feedback: The Science and Art of Receiving Feedback' zijn daar belangrijke redenen voor. "Feedback raakt ons op het kruispunt van twee menselijke basisbehoeften: het verlangen om te groeien en beter te worden en de wens om geaccepteerd en geliefd te zijn zoals we van nature zijn. Feedback suggereert dat hoe en wie we nu zijn, niet helemaal in orde is. Prestatiegerichte mensen worstelen hier heel erg mee. We denken dat we alles aan moeten kunnen, of in ieder geval zo goed 'handelen' dat andere mensen niet zien dat het niet goed genoeg is.

Hoe kunnen we beter met kritiek omgaan?

1. Laat je eigen vaststaande ideeën los

"Of we feedback als een bedreiging of een hulpmiddel zien, hangt af van hoe we onszelf zien", zegt Heen. Sommige mensen zien zichzelf als een vaststaande identiteit. Ze hebben een mindset die zegt: "Ik ben wie ik ben. Slim of dom, capabel of niet, een succes of een mislukkeling. Deze mensen nemen feedback aan als een oordeel over de kern van hun persoonlijkheid." Als je  feedback accepteert, zul je het eerder zien als een middel om te leren en te groeien.

2. Negeer waar je het niet mee eens bent

Kritiek helpt niet altijd. "Goed worden in feedback ontvangen, betekent niet dat je alles zomaar moet accepteren", zegt Heen. "Het betekent simpelweg dat je de verleiding weerstaat om feedback meteen af te wijzen of jezelf erdoor te laten overdonderen. In plaats daarvan moet je eraan werken om het beter te begrijpen. En om te weten welke meningen je kunt accepteren en welke je kunt negeren, moet je mensen de kans geven om het uit te leggen."

Omdat de meeste feedback nogal vaag is, zoals: "Je zou een betere 'teamspeler' kunnen zijn" of "Je moet meer op de markt reageren", moet je om verduidelijking vragen. Je zou kunnen vragen: "Waarom zeg je dit eigenlijk precies?" of "Wat denk je dat ik anders zou kunnen doen?" De antwoorden op deze vragen zullen jou helpen om te bepalen of deze kritiek zinvol is of niet.

3. Vis niet naar standaard antwoorden

De manier waarop jij anderen vraagt naar hun mening over jou en je werk, zal bepalen of hun antwoorden nuttig zijn. Als je vraagt: "Kun je me wat feedback geven?", is dat nogal algemeen voor de gever en het is niet meteen duidelijk hoe eerlijk hij of zij mag zijn.  

Wees dus zeer specifiek in de vragen die je stelt. Bijvoorbeeld: "Kun je één ding noemen dat ik zou kunnen veranderen, dat voor jou al verschil zou maken?" Je zult beloond worden met diepere en meer gedetailleerde gedachten van de ander over jou en je werk. Dat kan je helpen om te groeien. 

Bron: Fast Company