Feedback = waardevol!

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze je over het belang van feedback.

Feedback kan, afhankelijk van hoe je ermee omgaat, een waardevolle bron van informatie zijn. Je krijgt het van anderen, verwacht of onverwacht, maar altijd zeer persoonlijk op jou toegespitst.

Nochtans is kritiek ontvangen, zeker negatieve kritiek over je werk, voor veel mensen erg moeilijk. Kun je je een moment voor de geest halen waarbij jij aan een collega negatieve kritiek moest overbrengen? Naar alle waarschijnlijkheid gaf je de feedback omdat je het gevoel had dat er iets kon verbeterd worden in de werkprestatie van de collega of gaf je kritiek om toekomstige fouten te vermijden. Hoe voelde jij je toen je dat moest doen? Veel mensen voelen zich onbehagelijk op het moment dat ze kritiek uiten.

Wanneer je baas of collega iets zegt over je werk, laat dan je eigen gevoelens buiten beschouwing, en ga na of deze kritiek bedoeld is om jou te helpen vooruit gaan. Wanneer dit het geval is, kan je een blaadje voor je nemen en de opmerking opschrijven. Denk er 5 minuten over na en formuleer twee mogelijkheden om ermee om te gaan.

Accepteer kritiek op je werk, zoals je zou willen dat een ander het van jou accepteert. Zie het als een geschenk, een hulpmiddel op je weg naar meer succes in je job. Dankbaarheid schuilt zowel in de positieve als negatieve ervaringen in het leven, want met beide kom je vooruit!

I.s.m. ISW Limits