Facebook: je baas houdt je in de gaten

Je zou denken dat het stijgend aantal ontslagen door misbruik van sociale media gebruikers zou aanzetten tot grotere voorzichtigheid. Maar blijkbaar zijn er nog steeds heel veel werknemers die niet doorhebben dat een delicaat berichtje op Facebook of Twitter hen hun job kan kosten …

Het meest recente geval vond plaats in Engeland. Twee werknemers van de BBC zijn ontslagen omdat ze op Facebook en Twitter commentaar leverden op de zaak rond de zedenfeiten van vroegere presentatoren van de zender. Nochtans had de directie in een mail expliciet gevraagd om dit niet te doen. De reactie van de directie liet dan ook niet lang op zich wachten.

Bij ons is er het verhaal van Dirk D. dat al veel inkt heeft doen vloeien. Deze manager bij Option werd ontslagen nadat hij op zijn Facebookpagina meermaals kritiek had geuit op zijn werkgever. Niet alleen heeft de arbeidsrechtbank van Leuven zijn eis tot een schadevergoeding van 60.000 euro verworpen, D. kreeg zelf een boete van 16.000 euro opgelegd die hij moet betalen aan zijn vroegere werkgever. De motivering: Facebook behoort niet tot de privésfeer en de manager heeft zich door zijn commentaren niet opgesteld als een betrouwbare, gemotiveerde en loyale werknemer.

Niet dat hij ontslagen werd, maar de vele misstappen van onze voormalige premier Yves Leterme op Twitter hebben hem wel heel wat geloofwaardigheid gekost. ‘Mijnheer Blunder’, zoals sommigen hem noemen heeft onlangs voor de zoveelste keer een duidelijke privétweet naar al zijn followers gestuurd: "Goeie" morgen / Heb geen oog dicht gedaan na onze telefoon... Xx /ps: Ford zware klap.

Bedrijven nemen het voortouw

Om dit soort situaties te vermijden zijn er steeds meer bedrijven die hun werknemers ronduit verbieden om actief te zijn op sociale media. Voorkomen is beter dan genezen, is hier bij de achterliggende gedachte. Marie, die werkt als commercieel afgevaardigde in de farmaceutische sector, weet waarover het gaat. Haar werkgever, een Amerikaanse multinational, heeft in haar arbeidscontract een clausule laten opnemen die haar verbiedt om een Facebook- of Twitteraccount te hebben. Het hoeft geen betoog dat breken van deze clausule als een ernstige fout beschouwd zou worden …

Toch zijn er ook heel wat bedrijven die daarentegen inzetten op de aanwezigheid van hun werknemers op sociale media om zo hun promotie te versterken. “Een boodschap komt veel beter over als ze voortkomt van iemand die je vertrouwt”, zegt Jean, een werknemer in een grafisch bureau. “Het is spijtig als je van zo’n tool geen gebruik zou kunnen maken.” Er zijn dus duidelijk mensen die ervoor kiezen om het risico te nemen.

Tekst: Cédric Leterme