Facebook Timeline: 4 tips voor werkzoekenden

Of je het nu wil of niet: Facebook zal er voortaan weer anders uitzien. Vanaf 30 maart wordt de ‘wall’ op alle profielen vervangen door een zogenaamde ‘timeline’. Voor wie nog niet overgeschakeld was, wordt dat dus weer even wennen.

En wie zijn kansen op een nieuwe job niet wil verknallen doet er goed aan om de volgende aandachtspunten in acht te nemen.

1. Kies met zorg je coverfoto

Een van de nieuwe opties die met de timeline wordt geïntroduceerd is de coverfoto (of ‘omslag’ in de Nederlandse versie van Facebook). Dat is een grote, bannerachtige foto die bovenaan je pagina te zien is. Net als je profielfoto is deze afbeelding zichtbaar voor iedereen en kan ze niet verborgen worden voor niet-Facebookvrienden.

Zorg er dus voor dat op deze foto niets te zien is waarvan je niet wilt dat een mogelijke werkgever het ooit te zien krijgt. Kies een beeld dat iets over jou zegt, maar zorg dat anderen er geen aanstoot aan kunnen nemen. Vind je niets dat geschikt is? Dan kan je er ook voor kiezen om geen coverfoto op je pagina te zetten.

2. Klaag niet te veel over de timeline

Er zijn duizenden Facebookgebruikers die in hun statusupdates en commentaren klagen over de introductie van de timeline.

Rekruteerders die dit zien kunnen zo de indruk krijgen dat je niet kan omgaan met veranderingen en dat je je snel ergert aan kleine dingen. Probeer te vermijden dat een eenvoudige zoekopdracht op Google zo’n negatief beeld van jou oplevert.

Omhels dus de nieuwe mogelijkheden van de Facebook timeline en benut ze ten volle. Toon dat je ‘mee’ bent en dat je kan omgaan met technologische evoluties.

3. Overloop je oude posts

Vroeger moesten bezoekers van je Facebookprofiel heel wat moeite doen om te achterhalen wat je in het verleden allemaal gepost had. Met de timeline wordt dat ‘archief’ ineens veel vlotter toegankelijk. Met enkele muisklikken kunnen bezoekers achterhalen wat je in de voorbije jaren op Facebook allemaal hebt uitgespookt. Oude foto’s en statusupdates worden per jaartal gegroepeerd en geven een beeld van hoe je in de loop der tijden bent geëvolueerd.

Ongetwijfeld zijn er dingen uit het verleden die je nu niet meer relevant vindt en die je huidige imago zelfs kunnen schaden. Daarom is het aangewezen om je hele Facebookverleden te overlopen en alles wat niet meer wenselijk is te wissen of te verbergen voor niet-vrienden.

In plaats van bericht per bericht de privacyinstellingen te veranderen kan je er ook voor kiezen om de toegang tot al je oude berichten in één beweging te beperken tot je vrienden.

Gebruik daarvoor de volgende stappen:

  1. Klik op het pijltje naast de ‘Home’-knop (nl: Startpagina) in de rechterbovenhoek van Facebook.
  2. Kies ‘privacy settings’ (privacyinstellingen), scroll naar beneden tot aan ‘Limit the audience for past posts’ (Het publiek beperken voor eerdere berichten)
  3. Kies ‘Manage past post visibility’ (Zichtbaarheid van oudere berichten beheren) en klik op de knop ‘Limit old posts’ (Oude berichten beperken).

4. Beperk de toegang tot jouw timeline

Hoewel je op die manier waarschijnlijk mooie kansen zal missen, kan je er ook voor kiezen om je profiel zo in te stellen dat enkel nog jouw vrienden het kunnen vinden op Facebook.

Gebruik daarvoor de volgende stappen:

  1. Klik op het pijltje naast de ‘Home’-knop (nl: Startpagina) in de rechterbovenhoek van Facebook.
  2. Kies ‘privacy settings’ (privacyinstellingen).
  3. Kies ‘how you connect > edit settings’ (Instellingen voor maken van contact > Instellingen bewerken).
  4. De eerste vraag is ‘Who can look up your Timeline by name or contact info?’ (Wie kan je tijdlijn bekijken door te zoeken op naam of contactinformatie?) Kies hier voor ‘only friends’ (Vrienden).

Voor werkzoekenden is het best dat de rekruteerders je leren kennen via je cv en je sollicitatiebrief en niet via oude foto’s uit je studentenverleden die op Facebook staan.