En welk beleid voert jouw bedrijf rond rookpauzes en Facebook?

Of ze laten vuile kopjes rondslingeren, of ze nemen te lange rookpauzes, of ze doen ellenlange telefoontjes met hun partner... Aan kleine irritaties onder collega's geen gebrek. Tijd om enkele ongeschreven regels vast te leggen?

  1. De rookpauze: Niet-rokers ergeren zich vaak aan hun rokende collega’s. Maak duidelijk waar er mag gerookt worden. Vastleggen wanneer en hoe vaak ze een rookpauze mogen nemen, hoeft niet. Laat de werknemers wel subtiel weten dat er nog gewerkt moeten worden. Zorg ten slotte dat ze hun rommel achteraf opruimen.

  2. Mobiele telefoon: Luidruchtige beltonen en lange privégesprekken kunnen collega’s mateloos irriteren. Laat werknemers daarom hun gsm op stil zetten en privégesprekken buiten het kantoor voeren. Tijdens vergaderingen worden gsm’s zelfs best helemaal uitgezet.

  3. Privésurfen: Over surfen naar sociale netwerksites tijdens het werk, is al enorm veel geschreven en er zijn voor- en nadelen van te vinden. Zet in de kantoorgeboden duidelijk wat wel en niet kan. Dat zal voor elk bedrijf anders zijn.

  4. Het bureau: Eis dat je werknemers hun persoonlijke plaats netjes en opgeruimd houden. Zo zal er ook efficiënter gewerkt worden en de kans dat er documenten verloren gaan, verkleint drastisch.

  5. De afwas: De keukens van een bedrijf kunnen er soms als een echt slagveld uitzien: overal vuile kopjes, borden en servetten. Niet elk bedrijf heeft het geld om een kuisploeg in te huren. Leg de regels rond de vaat vast op papier en herinner je werknemers er op tijd en stond aan.

  6. Muziek: Muziek kan de sfeer op kantoor goed doen maar niet iedereen is er altijd mee gediend. Oortjes zijn dan een oplossing. Let er dan wel op dat men niet begint mee te neuriën, te roffelen of te zingen. 

  7. Toilet: Iedereen moet wel eens naar het toilet maar elk half uur is toch een beetje overdreven. Net zoals bij het roken kan je er geen exact aantal opzetten maar zorg er toch voor dat het binnen de perken blijft.

  8. Ziekte: Er zijn nu eenmaal werknemers die gemakkelijker vatbaar zijn voor ziektes dan anderen. Maar collega’s kunnen het aardig op de heupen krijgen als een werknemer weer voor een verkoudheid thuisblijft. Het is niet gemakkelijk om dat te controleren maar als het buitensporig wordt, kan je best wel maatregelen nemen. Neem het daarom ook op in de kantoorgeboden.

Tekst: Jonas Stevens

Lees ook:
- Hoe reken je af met een slechte reputatie?
- Pecha Kucha: succesvol presenteren in 6 stappen
- Hoe jij en je collega's efficiënter kunnen werken?