Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Elke presentatie begint met goede research [Win!]

Je baas komt bij je aankloppen en vraagt je een presentatie voor te bereiden. Deadline? Morgenmiddag. ‘Oké’, mompel je met lichte angst in de ogen. Na vier uur vakkundig uitstellen, doemt de deadline op. AAAH!
Door Geert Van den Eijnden & Kaat Jansen, auteurs van 'Presenteren met impact'

Wat nu? Je zet je achter de computer, opent PowerPoint, en begint vlug-vlug ‘bullet points’ te schieten. Pc-scherm, Google én slappe koffie in aanslag. Herkenbaar?

Research je rijk

Goed fout, zegt Garr Reynolds. En gelijk heeft-ie. Start je voorbereiding weg van de computer. Dat is echt de eerste stap van je presentatie. En een erg belangrijke les. Ga wandelen of lopen (dan hebben wij onze beste ideeën), straighten your thoughts.

Snuit je speurneus en zoek naar interessante facts and figures. Zodat je het verhaal vanuit je buik - en met vuur in de ogen - kan vertellen. Adrenaline en plezier zullen je deel zijn. Jawel, we beloven het, presenteren wordt leuk.

Worden je pupillen groter als je aan het onderwerp van je presentatie denkt? Dan is het tijd om nog meer informatie te verslinden. Haal het varken in je boven. Eet alles. Don’t hold back. Doorgedreven research is de start van elke goede presentatie.

‘If you fail to prepare, you prepare to fail’

Het tegenovergestelde geldt ook: If you fail to prepare, you prepare to fail zeggen ze wel eens. En dat is in 90% van de gevallen waar. Zolang je nog niet tot die gekke 10% hoort, neem je beter je tijd.

Trouwens, als het onderwerp je interesseert, is het werk vooraf - eigenlijk - toch geen werk? ‘Maak alles plezant, zelfs de wc kuisen’ zei Geerts grootvader altijd. En wie zijn wij om de beste verteller van de Noorderkempen tegen te spreken?

Dus rep je nu fluitend naar de krantenwinkel, de bibliotheek of het betere internet in je buurt. Verslind vakliteratuur. Zoek dingen op. Ook in kranten en magazines. Want als er één ding is waar het publiek van houdt. Dan zijn het fijne verwijzingen naar de actualiteit. En anekdotes waarvan ze beginnen glimlachen. Een voorbeeldje:

Welke sport beoefende George Bush in high school?

  1. Baseball
  2. American football
  3. 400 meter sprint
  4. Cheerleader

Google het antwoord. Zien we daar een glimlach?

Geïnteresseerd in het boek? Win!

Win nu jouw exemplaar van ‘Presenteren met impact: van intro tot applaus’! Vacature geeft 10 exemplaren weg. Wil jij leren hoe je efficiënt moet leren presenteren? Stuur ons een mailtje met de reden waarom jij dit boek zou moeten winnen naar redactie.online@vacature.com met als onderwerp 'Presenteren met impact'. Vergeet ook je adres niet te vermelden!

Presenteren met impact: van intro tot applaus

Door Geert Van den Eijnden en Kaat Jansen

uitgegeven bij ACCO, 2013

€ 17,50