Eerste job maakt jongeren pessimistisch

De intrede van jongeren op de arbeidsmarkt maakt hen pessimistisch over de toekomst. Dat blijkt uit een onderzoek van het studiebureau CSA. Voor de studie werden 1.000 Franse studenten en pas afgestudeerden bevraagd.

Hoewel de jeugd over het algemeen vrij optimistich is over de toekomst, keldert die rooskleurige visie van zodra ze hun carrière aanvatten.

Vertrouwen in de toekomst

Hoop doet leven: 41% van de studenten zijn ervan overtuigd dat ze het professioneel beter zullen doen dan hun ouders. Eens ze afgestudeerd zijn gaat dat vertrouwen naar omlaag: slechts 32% van de jong gediplomeerden ziet de toekomst gunstig tegemoet.

Studenten hebben ook meer zin om de wereld te verkennen: 60% van hen zegt verleid te zijn door het idee van buitenlandse ervaring. Eenmaal aan de slag zakt het cijfer naar 39%. De VS (19%), Canada (17%) en het Verenigd Koninkrijk (13%) worden genoemd als de meest aantrekkelijke expatlanden.

Het voornemen om zelfstandige te worden ligt op min of meer gelijk niveau voor studenten (56%) en pas afgestudeerden (50%). Een meerderheid van de jonge Fransen wil dus liefst voor eigen rekening werken.

Je eerste job

Eens ze hun diploma op zak hebben veranderen ook de meest geliefde sectoren van jongeren. Als student willen ze vooral aan de slag in de gezondheidszorg, het onderwijs en de socio-culturele sector (24%). Eens afgestudeerd groeit de voorkeur voor 'lucratievere' jobs in sales, diensten aan bedrijven, communicatie of de financiële wereld (28%).

Er heerst ook desillusie als het aankomt op stages. Bijna de helft van de studenten denkt dat de stages tijdens hun opleiding zullen helpen bij het vinden van een job. Slechts 39% van de jong afgestudeerden denkt er ook zo over.

Na hun eerste stapjes op de arbeidsmarkt wordt de jeugd ook minder volatiel. Amper 2% van de studenten denkt één jaar of langer bij een werkgever te blijven. Dat getal verachtvoudigt voor jong gediplomeerden: 16% zegt langer dan één jaar bij dezelfde werkgever te willen blijven.

Bron: CSA.eu