Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Eerder actief dan gereserveerd

Competence Indicator
Je bent eerder actief dan gereserveerd

Zoek je bij problemen naar de oplossingen of ben je eerder geneigd te kijken naar de mogelijke problemen die zich kunnen voordoen?

Zoek je vooral naar oplossingen en mogelijkheden, dan kan je gedrag actief genoemd worden. Kijk je daarentegen eerder naar mogelijke problemen, dan is je gedrag eerder gereserveerd. Actieve mensen zijn positief ingesteld en kijken voornamelijk vooruit.
Actief ingestelde mensen willen de dingen aanpakken en zijn ervan overtuigd dat het hen ook zal lukken. Ze worden voortgestuwd door hun hoop. Deze mensen gaan op zoek naar oplossingen voor de problemen die zich voordoen. Bij al wat hinderlijk is of een bedreiging vormt, staan ze niet lang stil.

Uitspraken die je wel vaker uit de mond van een actief ingesteld persoon hoort:

"dat komt wel goed"
"kijk vooral naar de voordelen"
'het zal wel loslopen"
"voor alles is er wel een oplossing"
"je moet erin geloven"
"we maken er het beste van"

Actieve mensen hebben geen probleem met verandering. Integendeel, ze gaan er actief naar op zoek, omdat het hen een goed zelfgevoel geeft. Ze zijn tevreden met wat ze doen en besmetten met hun enthousiasme de mensen rond hen. Actieve mensen zijn typische 'sterkhouders'.
Om niet te verdrinken in onze vrij chaotische samenleving hebben mensen meer dan ooit nood aan 'actief' zijn. Het wapent hen tegen de continue veranderingsstroom alsook tegen het oneindig aantal mogelijkheden dat zich aanbiedt.

Gouden Raad

Een te actieve houding kan leiden tot het nemen van initiatief enkel en alleen omwille van het initiatief.
Een actieve ingesteldheid kan in ongebreidelde vorm leiden tot zinloos dagdromen.

De invloed van leeftijd op actief of gereserveerd zijn

Algemeen kunnen we stellen: "hoe jonger, hoe actiever". Inderdaad, tot hun 25ste zijn mensen het actiefst ingesteld. Eens over de 35 jaar daalt de actieve ingesteldheid. De midlife-crisis eist duidelijk haar tol. Het actief-zijn bouwt langzaam wel weer op, maar het actieve peil van 55-plusser blijft onder dat van 25-35 jarigen.