Een “ster” op kantoor trekt andere toppers aan

Bedrijven besteden soms veel geld en tijd aan het aantrekken van toppers in hun vak. Uit een onderzoek van de universiteit van Toronto blijkt dat het zeker de moeite waard is, omdat zo’n hoogvliegers andere toppers aantrekken.

Volgens de onderzoekers gaat de productiviteit van een afdeling met 26% vooruit. Daarvoor baseerden ze zich op het aantal publicaties. Het percentage is exclusief de publicaties van de toponderzoeker. Het aanstellen van een topper in het vak trekt ook andere toppers aan. Het effect is in de jaren na het aantrekken van die eerste toponderzoeker duidelijk op te merken.

Steve Jobs

Iemand die helemaal mee was met die theorie, was Steve Jobs. Hij paste het dan ook toe bij Apple. Toppers in hun vak willen alleen met mensen van hun niveau werken, de mindere goden trekken alleen middelmatig personeel aan. Daardoor hebben bestuurders in technologiebedrijven graag inspraak over het personeelsbeleid in alle regionen van het bedrijf.

Negatief effect

Of de theorie enkel van toepassing is op wetenschappelijke afdelingen of ook op andere bedrijven, is onduidelijk. Daarnaast blijkt niet iedereen productiever wordt. Het bleek zelfs een negatief effect te hebben op collega’s die wel op dezelfde afdeling werken, maar actief zijn op een heel ander terrein. Dat zou kunnen zijn omdat er meer geld en aandacht naar een specifiek onderdeel van het onderzoek gaat. Op de lange termijn gingen afdelingen er in zijn geheel op vooruit, vooral vanwege de vele nieuwe professionals die op de afdeling kwamen werken.