Een nieuwe job, zet ik de stap of niet?

“Ik kreeg onlangs een schitterende werkaanbieding van een ander bedrijf. Hoewel ik best wel tevreden ben met mijn huidige baan, heeft de aanbieding me toch aan het twijfelen  gezet. Ik zie heel wat voordelen maar toch ook bijna evenveel nadelen. Kan je me wat tips geven hoe ik uiteindelijk gemakkelijker de knoop kan doorhakken?”
Het antwoord van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Als we een werkaanbieding krijgen, komt het thema ‘kiezen voor verandering’ helemaal op de voorgrond. Veranderen van werk houdt immers steeds een risico in. En op een bepaald ogenblik moeten we toch een knoop doorhakken, wat niet altijd gemakkelijk is. Maar vooraleer je die finale beslissing neemt, lijkt met me zinvol om jezelf een aantal vragen te stellen.

Over het algemeen hebben we allemaal een voorkeur om op een emotionele ofwel op een rationele manier beslissingen in ons leven te nemen. Dit wil niet zeggen dat we alleen maar de ene of de andere beslissingswijze kunnen hanteren maar wel dat we spontaan vanuit een natuurlijke aanleg volgens die ene voorkeurswijze handelen. Soms vraagt het ons dan wat meer energie om die andere beslissingswijze te hanteren maar met wat inspanning lukt ons dat dan meestal toch.

Ben je een emotionele beslisser? Dat wil zeggen dat je beslissing voornamelijk afhangt van het gevoel dat je hebt bij het vooruitzicht, de inhoud en de toekomstmogelijkheden van je nieuwe baan.

Verplicht jezelf dan om een aantal belangrijke objectieve criteria te checken en te evalueren zoals: de totale verloning ( maandloon, bonussysteem, de waarde en inhoud van de extralegale voordelen), de reisafstanden, het totaal aantal verlofdagen, de financiële resultaten van de onderneming, de strategie van de onderneming op korte en lange termijn, de opleidingsmogelijkheden en beschikbaar budget, de kans op interne promoties, de inrichting van je werkplek, enzovoort.

Of ben je een rationele beslisser? Dat wil zeggen dat je vooral en meestal objectieve en meetbare criteria hanteert om een beslissing te nemen. Check dan zeker je buikgevoel en laat je hierbij leiden door de antwoorden op de volgende vragen : hoe schat je de invloed van de verandering op je huidige en toekomstige gezinssituatie, hoe zal je tijdsverdeling werk-privé verschuiven, wat zijn je professionele aspiraties op korte en lange termijn, hoe zal je omgeving reageren op de switch, wat is het publiek imago van de onderneming, in welke mate heb je nood aan zekerheid en vermijd je risico’s, hoe voelde het eerste contact met de onderneming en met je toekomstige baas, hoe ga je om met tegenslagen, wat vertellen ex-werknemers van dit bedrijf, enzovoort.

Best maak je voor jezelf een lijstje van alle plus- en minpunten, neem je ze een aantal keren door, leg je ze terug opzij, praat je erover met je partner en/of je vrienden, neem je alles in een rustig moment weer in overweging, overloop je nog eens de voor- en nadelen totdat je voor jezelf spontaan een beslissing neemt.

Ik duim nu al voor je!

In samenwerking met Itinera.