Een goeie vriendin is pas ontslagen. Hoe vang ik haar op?

"Een vriendin vertelde me dat zij en haar man op één week tijd allebei hun werk verloren. Ze twijfelt nu enorm aan haar competenties, ze houdt zich voor dat ze niet goed genoeg was voor die creatieve job. Hoe kan ik haar helpen?"
Het antwoord van Ariane Haelterman, AristA

1. In zo'n situatie is het belangrijk om eerst goed naar je vriendin te luisteren: laat haar even uitrazen en haar haar boosheid of desillusie uiten.

2. Eens de eerste woede eruit is, kan je een 'ander' gesprek hebben:

- Leg uit dat een ontslag niet per se te maken heeft met een gebrek aan competenties. Wie bijvoorbeeld bij een herstructurering aan de deur wordt gezet, heeft geen enkele reden om aan zichzelf te twijfelen.

- Vertel ook dat wie niet aan de verwachtingen voldoet, vooraf wel signalen zou krijgen: een waarschuwing, een ongunstige evaluatie,…. Peil bij je vriendin of dit het geval was. Als dit zo is, benadruk dan dat het belangrijk is dat ze er lessen uit trekt naar de toekomst toe. Misschien heeft ze een verkeerde inschatting gemaakt toen ze in de job stapte?

3. Zorg er vooral voor dat je vriendin niet eindeloos begint te piekeren! De uitdaging ligt erin om de gebeurtenis niet als een uitzichtloze situatie te zien, maar net als een kans om nieuwe doelen na te streven en nieuwe horizonten te ontdekken.

4. Geef haar het nodig zelfvertrouwen. Vraag haar wat haar precies motiveert, wat haar bezighoudt en hoe ze haar toekomst ziet. Stimuleer haar om haar toekomst in handen te nemen. Het is belangrijk dat ze zich niet gaat opsluiten. Nodig haar dus op tijd eens uit voor een uitje.

5. Moedig je vriendin aan om zich te laten begeleiden in de zoektocht naar nieuw werk: door zich in te schrijven bij VDAB, bij een selectiekantoor, door een bijkomende opleiding te volgen, door interessante vacatures die jij toevallig tegenkomt door te sturen naar je vriendin...

6. Geef ook de raad om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden: surf op de website van het bedrijf, waarom wil je vriend die job, wat zijn de goede en minder goede persoonlijke eigenschappen in functie van de job, waarom is hij op zoek naar werk,…? Op deze pagina vind je alvast 1.001 sollicitatietips.