Een eeuw oud en nog steeds aan het werk

Langer blijven werken verkleint de kans op dementie, zo blijkt uit een nieuw Frans onderzoek. Elk jaar dat iemand doorwerkt neemt de kans op de aandoening af met 3,2%. Wie met pensioen gaat zou zijn hersenen namelijk minder trainen, waardoor alzheimer sneller kan toeslaan.

Goed nieuws dus voor alle hoogbejaarden die van geen ophouden weten. Ook al zijn ze bijna een eeuw oud, Sara, Ted en Loren  zijn toch steeds aan de slag en blijven voldoening halen uit hun job.

Sara Dappen (92): oudste McDonald’s-medewerkster

Toen de broers McDonald’s hun allereerste restaurant openden was de Amerikaanse Sara Dappen al twintig jaar oud. Hoewel de hamburgerketen traditioneel vooral jongeren tewerkstelt besloot de vrouw vijf jaar geleden om er deeltijds te gaan werken. “Het is beter dan zomaar wat op straat te wandelen”, verklaart ze aan tv-zender KCCI. “Het belet me ook om de hele tijd te zitten.”

Sara bakt onder meer hamburgers en ruimt de tafeltjes op. Een praatje slaan met de klanten doet ze het liefst.

Haar collega’s vinden het erg interessant om samen te werken met iemand die zeventig jaar ouder is. “Ze heeft haar eigen verhaal”, zegt de 22-jarige Kiele Williams. “Bovendien zorgt ze ervoor dat wij onze manieren houden op het werk.”

Ted DiNunzio (99): oudste medewerker in een kledingwinkel

De 99-jarige Ted DiNunzio (hij wordt 100 in december) is de officiële ‘begroeter’ bij kledingwinkel Nordstrom in het Westfield Santa Anita shoppingcenter in Arcadia, Californië. Het is zijn taak om elke zaterdag en zondag de klanten welkom te heten in de zaak. De job van Ted is uniek, bij Nordstrom is hij de enige die dit werk nog doet.

Oorspronkelijk werkte Ted als slager, maar in de jaren 80 ging hij met pensioen. Toen zijn vrouw daarna overleed, vond hij de tijd rijp om weer aan de slag te gaan en sindsdien zegt hij al dertien jaar lang goeiedag tegen iedereen die zijn winkel binnenloopt.  Om het zich makkelijk te maken draagt Ted pantoffels en heeft hij een stoel om tijdens het werk op te leunen. “Het is hier erg gezellig”, verklaart Ted aan CBSLA.com. “Het voelt aan als thuis.”

Loren Wade (101): oudste werknemer in een supermarkt

Loren Wade begon aan zijn eerste job toen hij twaalf jaar oud was. 89 jaar later is hij nog steeds actief op de arbeidsmarkt, een prestatie waarvoor hij al werd uitgeroepen tot ‘Oldest Worker in Kansas’ en‘America’s Outstanding Oldest Worker’.

In de loop der jaren heeft Loren heel wat verschillende jobs gehad. Zo werkte hij onder meer in een Ford-garage en had hij zijn eigen tegelbedrijf. In 1983 kwam hij terecht in een filiaal van supermarktketen Walmart, waar hij nu nog steeds werkt.

Ondanks zijn hoge leeftijd werkt Loren nog dertig uur per week en legt hij dagelijks een kleine vijf kilometer af terwijl hij in de winkel bezig is met rekken vullen, verkoopsstandjes opstellen en klanten bedienen.

Ook als hij niet aan het werk is kan Loren trouwens niet stilzitten. Hij is lid van een harmonieorkest en speelt al 79 jaar saxofoon.