Eén brok zenuwen en toch kracht uitstralen voor een publiek

Een goede presentatie kunnen geven, is essentieel om het te maken. Besef dat je lichaamshouding daarbij uitermate belangrijk is. Presentatiecoach Sylvie Verleye deelt haar tips in deze bijdrage:

 

In 2010 begon ik mijn interviewreeks met dertig vrouwen aan de top in België. Ik wou van hen weten hoe belangrijk presentaties waren om de top te bereiken. Heerlijk vond ik het om van gedachten te wisselen met Dominique Leroy (Proximus), Saskia Schatteman (Microsoft), Inge Geerdens (CVWarehouse), Saskia Van Uffelen (Ericsson), Mimi Lamote (Beaulieu) … Via al die gesprekken kwam ik tot een belangrijke conclusie, die velen ook letterlijk als tip gaven: ‘Vrouwen moeten het podium actiever opzoeken, want het is de ideale manier om gezien te worden’. 

Laat dat nou net het probleem zijn. Wanneer ik aan deelnemers aan een opleiding vraag of ze graag presenteren, dan is het antwoord meestal een duidelijke ‘nee’. Op de vraag waarom ze niet graag presenteren, antwoorden zowel mannen als vrouwen dat ze niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Want het mag wel duidelijk zijn dat je ‘bekeken’ wordt wanneer je presenteert. Velen kruipen dan instinctief in hun schulp. Dan doe je net het omgekeerde van wat je hoort te doen om kracht uit te stralen voor een publiek.

Voorbeelden van ‘in je schulp kruipen’ zijn:

  • ver van het publiek staan;
  • armen dicht bij je lichaam houden om jezelf klein te maken;
  • oogcontact vermijden of beperken.

Ik heb al vaker gevoeld en gezien bij anderen dat het een heel positief effect heeft om net dichter bij het publiek te staan. Dan voelt het minder aan als ‘de vijand’.

 

Maar hoe sta je voor een publiek? Hoe zorg je ervoor dat je een krachtige uitstraling hebt, zelfs al sterf je vanbinnen? Daarvoor moet je heel aandachtig kijken naar:

  • presentatoren op televisie die rechtstaand presenteren (vooral nieuwsprogramma’s);
  • presentatoren die het weerbericht presenteren;
  • sprekers op www.TED.com.

Zij hebben allemaal een basishouding waarbij hun ellebogen ongeveer een hoek van 90° maken. Om deze houding heel natuurlijk aan te nemen, kan het helpen om een afstandsbediening of een steekkaart vast te houden. Deze houding zorgt ervoor dat je comfortabel voor een publiek staat en vlot vanuit je schouders kan bewegen.

 

Het kan heel technisch klinken maar het is een natuurlijke houding die ontzettend goed werkt en kracht uitstraalt. Observeer andere sprekers, integreer hun houding en vind je eigen stijl!

 

Meer info: www.simplytalking.be