Een andere visie op geluk

Tweewekelijks geven de experten van ISW Limits tips om jouw leven te verbeteren en je gelukkiger te voelen op je werk. Deze week vertellen ze dat je leven zelf in handen nemen mensen over het algemeen gelukkiger maakt.

Het leven en voornamelijk of we gelukkig leven kunnen we vergelijken met een auto. Stel je jezelf in een auto voor. Je kan ervoor kiezen de bestuurder te zijn en je geluk in eigen handen te nemen of je kan ervoor kiezen op de passagiersstoel te gaan zitten en alles op zijn beloop te laten. Wanneer zou jij het gelukkigst zijn? Wanneer je zelf het stuur in handen hebt of wanneer je je laat leiden door iemand anders?

Natuurlijk heeft elke positie zijn voor- en nadelen. Maar meestal blijkt dat mensen over het algemeen gelukkiger zijn als ze beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn en grip op hun leven hebben. Als bestuurder ben jij het ook zelf die de auto in beweging brengt. Jij zorgt voor de benzine, zorgt voor het onderhoud van de auto, net zoals je ook voor je eigen lichaam zorgt.

Als je bestuurder bent, kan je zelf kiezen welke kant je opgaat, wat jouw doelen zijn en hoe je die wilt verwezenlijken. De chauffeur bepaalt immers ook de snelheid en de route waarmee hij/zij zijn weg aflegt. Wanneer je daarentegen passagier bent in de auto des levens, moet je je laten meevoeren en heb je zelf minder controle.

Ook je rijstijl kan iets zeggen over hoe jij in het leven staat: rij je eerder assertief? Of eerder agressief? Ook hiermee heb je een bepalende invloed op je geluk. Als je assertief en vriendelijk bent en je investeert in relaties, zal je zelf ook vaker geluk kunnen ervaren.

Tot slot, wanneer je met de auto rijdt, heb je ook de kans om stil te staan bij alles wat je op je weg tegenkomt en aandacht te besteden aan hoe het leven nu op dit moment is, maar ook waar je zelf nood aan hebt (bv. een muziekje om de rit aangenaam te maken).

I.s.m. ISW Limits