Domme werknemers bieden voordelen voor bedrijven

Een bedrijf doet er goed aan om behalve slimme werknemers ook een aantal dommeriken in dienst te nemen. Doordat deze minder kritisch zijn zouden ze namelijk een positieve invloed hebben op de efficiëntie en de productiviteit in hun organisatie.

De Zweedse professor bedrijfskunde Mats Alvesson en zijn collega André Spicer schreven in The Journal of Management Studies een artikel waarin ze uitleggen hoe zogenaamde ‘functionele domheid’ kan helpen om in bedrijven dingen gedaan te krijgen.

Handen uit de mouwen

Een kritische houding is op zich wel positief, maar als er bij beslissingen te veel werknemers kanttekeningen plaatsen en hun eigen slimme alternatieven voorstellen, zorgt dat ervoor dat het werk vertraging oploopt.

Enige domheid zorgt daarentegen voor een gevoel van eenheid dat de productiviteit ten goede komt. Werknemers met een functioneel domme houding komen namelijk sneller tot een consensus, waarna ze ook vlugger de mouwen opstropen en effectief aan het werk beginnen.

Carrière maken? Hou je dan van den domme

Uiteraard is die functionele domheid geen troef die je openlijk kan uitspelen als je carrière wil maken, schrijft Megan Hustad in een artikel op cnnmoney.com. Eigenlijk is het best om wel slim te zijn, maar om je tegenover anderen dommer voor te doen. Door alsmaar te tonen hoe verstandig je wel bent, rem je niet alleen de productiviteit, je loopt ook het risico dat je er anderen mee irriteert.

Het is dus beter om je wat dom op te stellen, aldus Hustad. Door gewoon consequent uit te voeren wat je baas je opdraagt zonder daarbij kritische vragen te stellen kan je veel conflicten vermijden. Als je tijdens onderhandelingen zogenaamd domme vragen stelt kan je daardoor bovendien heel wat belangrijke informatie te weten komen.

Bij functionele domheid ligt de klemtoon dus op ‘functioneel’, zo besluit Hustad. Het komt erop aan om verstandig genoeg te zijn om te weten wanneer je je op het werk dom moet voordoen en wanneer niet.