Dikke mensen vaker werkloos?

In de VS zal in 2030 de helft van de bevolking lijden aan obesitas, dat wil zeggen dat zij een BMI hebben dat hoger ligt dan dertig. In België is 13,8% van de bevolking zwaarlijvig.

Zwaarlijvigheid

Verschillende studies veronderstelden al dat zwaarlijvigheid (in bepaalde gevallen) een neveneffect is van een laag inkomen. Wie arm is koopt goedkopere, en daarom vaak ongezondere, voeding. Ook in België zijn er bijna vier keer zo veel zwaarlijvigen bij de laagst opgeleiden dan bij de hoogst opgeleiden, volgens de gezondheidsenquête uit 2008.

Het is een vraag van de kip of het ei. Cru gesteld: zijn zwaarlijvige mensen dik omdat ze arm zijn, of arm omdat ze dik zijn? Een groep onderzoekers van de Duitse Universiteit van Tübingen is tot de conclusie gekomen dat er wel degelijk discriminatie op basis van overgewicht bestaat, wat het voor zwaarlijvigen moeilijk maakt om een job te vinden of promotie te krijgen.

Experimenten

In een experiment toonden zij zes foto's van mannen en vrouwen met een verschillend gewicht en etniciteit aan 127 HR-managers. Zij gaven dan aan of de persoon op de foto een job met hoge, dan wel lage prestige uitoefende. Uit de resultaten blijkt dat het jobprestige van obese personen onderschat werd, terwijl dat van blanke personen met een gemiddeld gewicht overschat werd. Amper drie HR-managers dachten dat een vrouw met overgewicht een dokter of architect was.

In een tweede experiment werd aan de HR-managers gevraagd om één van de zes personen uit te sluiten voor een aanwerving. Maar liefst 42% van de HR-managers schrapte de obese vrouw van hun lijstje.

Tot slot moesten de HR-managers drie van de zes kandidaten voordragen voor een (uiteraard fictieve) promotie. Personen met een gemiddeld gewicht hadden bijna vijf keer meer kans om uitverkoren te worden. Bovendien is er ook nog eens een groot verschil tussen de zwaarlijvige mannen en vrouwen. Hoewel beiden minder vaak uitgekozen worden voor de promotie dan hun collega's met een normaal gewicht, had de zwaarlijvige man in de fotoreeks meer dan zeven keer meer kans om voorgedragen te worden dan de zwaarlijvige vrouw. Nog straffer: een vrouw met een normaal gewicht had bijna vijftig (!) keer meer kans om voorgedragen te worden voor een promotie dan een obese vrouw.

België

In ons land is het overigens illegaal om te discrimineren op overgewicht. Je kan het immers beschouwen als een fysieke of genetische eigenschap, of zelfs een handicap. Op deze punten mag je niet discrimineren volgens de anti-discriminatiewet.