December = evaluatiemaand: hoe bereid je je voor?

Met het einde van het jaar in zicht komen de evaluatiegesprekken er weer aan. De bedoeling van deze gesprekken is te evalueren, bij te sturen en te motiveren. Tips & tricks voor je aankomende evaluatiegesprek.

De voorbereiding

Het is bijna zover: de evaluatiegesprekken. Misschien ben je er al gewend aan, toch kan een voorbereiding nooit kwaad. Dat is ook hoe meer dan de helft van de werknemers erover denkt. Want 54% maakt op de vooravond van zijn evaluatiegesprek een schriftelijke voorbereiding. Een voorbereid man is er immers twee waard.

Ook voor de werkgever is dit geen alledaags gesprek. Ook al verwachten werknemers dit niet, toch stelt hun baas zich ook vragen over hoe het gesprek zal verlopen.

Enkele tips

Een evaluatiegesprek kan het angstzweet doen uitbreken. Welke onderwerpen komen best aan bod en hoe bouw je het gespek op?

Slechte evaluatie

Je baas roept je bij hem, vertelt dat hij niet tevreden is over je werk of dat je geen opslag krijgt. Nochtans dacht jij net het tegendeel. Je eens zo gemotiveerde zelve is met de sneeuw gesmolten. Wat doe je ermee? 

Is het wel nuttig?

Ruimt driekwart van de bedrijven organiseert functioneringsgesprekken. Maar zijn ze ook nuttig?