De tips van Kadir Balci voor 2015

Kadir Balci is de Gentse regisseur, bekend van de film ‘Turquaze’ (2010). Zijn volgende film ‘Trouw met mij’ gaat deze maand in première. Een groot deel van de cast had nog geen ervaring met acteren. “De personages moesten zowel goed Nederlands als Turks kennen. De realiteit is dat er in België geen Vlaamse acteurs met Turkse roots zijn”, legt Balci uit.

“Soms cast ik mensen op straat. Als ik iemand interessant tegenkom, probeer ik contact te leggen en vraag ik of die persoon zin heeft om een screentest te doen. Voor ‘Trouw met mij’ ben ik niet zo ver moeten gaan. Via de sociale media hadden we een oproep gelanceerd en daar zijn zo’n tweehonderd Vlamingen met Turkse roots op afgekomen. Daaruit selecteerden we er twaalf die een dramaworkshop volgden en uiteindelijk bleven er acht over. Het is natuurlijk wel een hele uitdaging om mensen naturel over te laten komen voor de camera.”

“Ik mis kleur in het huidige aanbod van films en andere media, maar er komt gelukkig verandering in. Mensen met andere roots stippelen stilaan hun eigen weg uit in de film en media. De multiculturele samenleving is echt een realiteit en de mensen die daarmee bezig zijn, geven een realistisch beeld. Al blijft het soms nog een probleem, want er bestaan nog altijd witte bedrijven en instellingen. We mogen ons daar niet te vlug bij neerleggen.”

Tips

Welk boek lezen?

 

Wat mij de laatste maanden is bijgebleven is ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans. Dat vond ik een heel straf boek omdat het de emotie van de mensen volledig juist weergeeft. Ik vind het een van de beste werken over de Eerste Wereldoorlog en de impact ervan op mensen en hun families.

 

 

Welke blog volgen?

 

De blog van het filmmagazine Vertigo lees ik regelmatig. Ze volgen het filmnieuws goed op, niet alleen in Vlaanderen, maar ook wereldwijd.

 

 

 

Welke film kijken?

Winter sleep’, de Turkse dramafilm van Nuri Bilge Ceylan. Hij won met deze film de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. Ook ‘Interstellar’ van Christopher Nolan is bijzonder straf. Het zijn twee films die op een of andere manier zeer sterk op elkaar lijken. Enerzijds door hun betoverende landschappen en anderzijds door hun verhaal dat rechtstreeks naar het hart gaat.

 

 

Wie volgen op de sociale media?

Hotel Chevalier is een bedrijfje dat feestjes en huwelijken organiseert. Het is opgericht door twee meisjes die in de filmsector werkten, een opnameleidster en een locatiehunter. Ik hoop dat ze de première van ‘Trouw met mij’ willen organiseren. De naam is trouwens gebaseerd op een film van Wes Anderson.


 

 

Wat bezoeken?

De expo Straffe gasten, 50 jaar arbeidsmigratie in het MIAT (Museum over industrie, arbeid en textiel) in Gent. Het gaat over de eerste Turken en Noord-Afrikanen die aan de slag zijn gegaan in de Gentse fabrieken.

 

 

 

 

Filmtip

Jurgen heeft zijn knappe collega, Sibel, na een korte affaire ten huwelijk gevraagd. Voor de ouders van beide twintigers komt de trouw als een complete verrassing. Sibel en Jurgen zijn smoorverliefd en kijken enorm uit naar een prachtig trouwfeest. Dat is echter buiten de druk, de verwachtingen en de twijfels van hun families gerekend. Eén ding is zeker: het wordt een trouwfeest om nooit meer te vergeten.

 

Vanaf 21 januari in de bioscoop.