De tips van David Ducheyne voor 2015

David Ducheyne, Chief People Officer bij HR-dienstverlener Securex, staat er aan de basis van een nieuwe visie op HR, waarbij de medewerker als mens centraal staat. “De belangrijkste uitdaging van 2015 is wat er in het regeerakkoord staat werkbaar maken op een relatief korte termijn”, stelt Ducheyne.

“2015 zal in teken staan van wat de regering-Michel heeft uitgewerkt. Dat zijn langere loopbanen, tijdskrediet, vereenvoudiging van de loonlasten, enzovoort. Er is een heel pakket maatregelen, maar eigenlijk mis ik wel een overkoepelende visie op de arbeidsmarkt. Het rugzakje waarmee je je loopbaan kan organiseren over 45 jaar, vind ik wel een interessant idee. Op bepaalde momenten zal je wat minder kunnen werken, dan weer wat meer. Dat is op zich geen nieuw idee, maar het staat nu wel in het regeerakkoord. Ik ben heel benieuwd of ze dat concreet kunnen maken in 2015. Er zijn nog veel praktische problemen. Wat men soms vaak in een korte paragraaf van het regeerakkoord beschrijft, kan heel ingewikkeld zijn in de uitvoering. Het is de regering die dat samen met de sociale partners, bedrijven en ook leveranciers van HR-diensten allemaal in goede banen zal moeten leiden.”

“Ik ben van het jaar 69 en dus van de zogenaamde generatie X. Toen ik na twee jaar werken bij mijn eerste werkgever ontslag nam, waren mijn ouders geschrokken. Je gaf toen niet zomaar een stabiele job in een goede ondermening op. Maar ik zocht iets wat dat bedrijf mij na twee jaar niet meer kon geven. Vandaag is dat de regel en het zal nog een stap verder gaan. Het werknemerschap zal vervagen, dat is nu al bezig. Mensen zullen veranderen van statuut, van bedrijf, van sector en zullen zich meer laten leiden door hun waarden en door wat ze zelf belangrijk vinden.”

Tips

Welk boek lezen?

‘Empathie’ van Roman Krznaric, want empathie zal ons succesvol maken. Het gebrek eraan leidt ook tot bijvoorbeeld de stakingen van de voorbije weken. Mochten we erin slagen om meer naar elkaar te luisteren en elkaar proberen te begrijpen, zouden er minder conflicten zijn.

 

Welke blog volgen?

Forbes.com en HBR Blogs zijn twee blogs waar ik zelf veel informatie uithaal. In die blogs staan er veel nieuwe inzichten.

Welke film kijken?

‘The Elephant Man’ van David Lynch is een redelijk oude film, maar hij is nog steeds zeer relevant omdat het gaat over de waardigheid van mensen. We focussen ons vandaag te veel op de vaardigheden van mensen, maar we zouden eerder moeten kijken naar wie de persoon is.

 

Wie volgen?

Niemand. Ik ga even een filosofische kant op: je moet niemand volgen buiten jezelf. Of volg desnoods de Dalai Lama op Twitter, hij laat soms wat wijsheden op ons los waar je even stil bij kan staan.

 

 

Wat bezoeken?

Wandel eens een berg op. Voor mij is dat zeer bevrijdend omdat je een doel hebt en een fysieke inspanning moet leveren om dat doel te bereiken, met ondertussen een fantastisch panorama op de achtergrond. Het is ook een mooie metafoor voor het leven. Je moet elke stap bewust zetten en van elke stap genieten. Uitgeput de top bereiken heeft geen zin.

 

 

 

 

Leestip

Hoe mensen motiveren om langer en met meer plezier te werken? Op die vraag proberen David Ducheyne en Frank Vander Sijpe te beantwoorden in het boek ‘Mijn Werk. Maatwerk’. Om meer mensen aan de slag te krijgen, moeten we groeien naar een inclusieve arbeidsmarkt. Op een beroepsactieve leeftijd moet iedereen professioneel aan de bak kunnen komen, rekening houdend met zijn behoeften, mogelijkheden en ambities. Dat vraagt een duurzaam inzetbaarheidsbeleid. De hefboom is daarbij maatwerk. Het realiseren van die duurzame inzetbaarheid via maatwerk is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen.