De sleutelmomenten in de carrière van Lieven Van Gils

“Tijdens mijn studies Germaanse filologie kreeg ik les van Fons Fraters, die ons dictie leerde. Hij was een enthousiaste man en vond dat ik een goede stem had. Eigenlijk heeft bij mij voor een vonk gezorgd. Hij moedigde me ook aan om eens mee te doen aan een vrt-examen, iets waar ik zelf nooit had aan durven denken. Fons Fraters is niet zo lang geleden overleden. Het toeval wil dat hij enkele maanden voor zijn dood mij een mailtje stuurde. Gewoon om te zeggen dat hij vond dat ik het goed deed.”

Privilige

“Ik voel me een geluksvogel dat ik twee keer van mijn hobby mijn beroep kon maken: eerst van muziek, daarna van sport. Het leukste aspect aan mijn job? Dat ik het privilege heb om op de eerste rij te zitten of staan van al die grote sportmanifestaties. Ik vertrek nu voor de achtste keer naar de Tour en heb al de Olympische Spelen van 2004 en 2008 mogen doen. Sporters interviewen na een grootse prestatie: dat blijven emotionele momenten. De Olympics zijn natuurlijk de hoogmis: dan kijkt de hele wereld mee. Ook in ‘Phara’ ben ik vereerd dat ik zo’n straffe mensen mag interviewen, vaak authoriteiten op het vlak van kunst en politiek. Dat is verrijkend.”

Papa is weg

“Het minst aangename aspect van mijn job? De impact op mijn sociale leven en familie. ‘Papa gaat 4 weken naar de Tour, kindjes’: dat klinkt leuk, maar niet als op dat moment de grote vakantie begint. Vorig jaar was ik na de Tour 5 dagen thuis, waarna ik naar China vertrok voor de Olympische spelen. Terug thuis was ik nog net 4 dagen thuis, toen was de zomervakantie afgelopen. En natuurlijk moet je als sportverslaggever vaak in het weekend werken, wat ook niet altijd even makkelijk is.”

Eeuwige twijfelaar

“Ik heb twee grote sprongen gemaakt in mijn loopbaan: van de radio naar de sport. En van de sport naar ‘Phara’. Veranderen van job is voor mij niet eenvoudig: ik ben een eeuwige twijfelaar. Als ik ergens graag zit, krijg je me er met geen stokken meer weg. Gelukkig heeft men mij zodanig aan mijn mouw getrokken dat ik toch twee grote carrièresprongen gemaakt heb: van Stubru naar de sport, en van de sport naar ‘Phara’. Doordat ik zo’n treuzelaar ben, komt het er eigenlijk op neer dat anderen de beslissing in mijn plaats nemen. Ik zat 11 jaar bij Stubru, had er mijn vrienden en was er heel gelukkig. Maar ik was ook al 35: oud worden bij een jongerenzender, is eigenlijk not done (lacht). Door Phara werd ik persoonlijk opgebeld: daat zeg je natuurlijk niet nee tegen. Achteraf gezien besef je dat veranderen ook verfrissend is. Bovendien is blijf ik, ondanks mijn overstap naar Phara, ook nog sportjournalist: dat vind ik belangrijk.”