Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De slechtste werknemers zijn het gelukkigst

Om gelukkig te zijn op het werk moet je goede prestaties zo veel mogelijk vermijden? Het lijkt erop dat de meest waardeloze werknemers – zij die de minst goede resultaten halen op hun jaarlijkse evaluatie – enthousiaster zijn over hun werk en hun bedrijf dan hun productievere collega’s.

Het Amerikaanse consulting- en rekruteringsbureau Leadership IQ heeft zopas een studie gepubliceerd over ‘slechte werknemers’ en de manier waarop ze hun bedrijf zien. Daaruit blijkt dat werknemers die het slechtst presteren niet alleen het meest verknocht zijn aan hun bedrijf, maar ook dat ze het meest zelfzeker zijn, gelukkiger zijn en ook minder stress ervaren.

De studie werd uitgevoerd in technologiebedrijven met meer dan 1.000 medewerkers.  De werknemers werden door hun oversten ingedeeld in drie categorieën: ‘slecht’, ‘gemiddeld’ of ‘goed’. Vervolgens moesten ze op een schaal van 1 tot 7 aangegeven in welke mate ze akkoord gingen met uitspraken zoals “Ik ben gemotiveerd en geef me 100% op mijn werk”, “Ik heb een goede werkgever en raad mijn bedrijf bij iedereen aan” of “Mijn directe baas waardeert me voor mijn werk”.

In 42% van de bedrijven blijken de ‘low performers’ meer betrokken dan hun gemiddelde en goede collega’s.

Eenvoudige taken

“De slechtst presterende werknemers houden zich vaak bezig met eenvoudige taken, omdat hun managers hen niet veel vragen”, verklaart Mark Murphy, de CEO van Leadership IQ aan The Wall Street Journal. “Daardoor hebben ze minder last van stress en zijn ze meer tevreden over hun dagelijks leven op de werkvloer.”

Omdat ze minder gestrest zijn en over het algemeen tevreden zijn over hun taken, zijn ze ook meer aan hun bedrijf gehecht, in die mate zelfs dat ze het vrijwillig aan hun vrienden en klanten zouden aanraden.

Vlucht van talent?

Vreemd genoeg zijn de zwakste schakels op kantoor zich helemaal niet bewust van de manier waarop hun bazen hen zien. Ze zijn, volgens het onderzoek van Leadership IQ, over het algemeen zelfzeker en tevreden over hun resultaten. De managers feliciteren hen dan ook vaker met hun werk dan dat ze dat doen met goede werkkrachten.

Dit alles heeft als resultaat dat de goede werkers zich waardeloos en ontmoedigd voelen en gestrest raken. De low performers daarentegen voelen zich aangemoedigd om verder te doen zoals ze bezig zijn.