De portemonnee van Kamagurka

“Feiten en cijfers interesseren me niet, behalve als er problemen zijn. Door de crisis ben ik beginnen nadenken over het idee ‘genoeg geld hebben voor mijn oude dag’.

Ik denk dat het véél belangrijker is om gezond te blijven dan om als gepensioneerde genoeg geld op je rekening te hebben staan. Wie gezond is, kan bovendien blijven werken. En ik wil me vooral zo veel mogelijk blijven amuseren als oudje. Al weet ik best dat de oude dag altijd een pak miserie met zich meebrengt: daar weiger ik nu al aan te denken.”

Geen pensioensparen meer

“In ieder geval heb ik sinds de Fortis-kwestie mijn pensioensparen gewoon opgezegd. Ik heb er geen vertrouwen meer in. Ik heb besloten dat ik beter een huis kan kopen als investering: dat is tenminste over tien jaar van mij. Jazeker, Kamagurka zit in de immobiliën tegenwoordig (lacht). Ik zie ook mijn eigen werk als een belegging. Ik heb een kleine 100.000 tekeningen met een tijdloos karakter: die kan ik later ook nog verkopen. Ik heb altijd hard gewerkt, in diverse media. Daarom heb ik ondertussen drie bedrijven: eentje voor mijn optredens en tv-werk, eentje dat ik samen met Marc Coucke heb opgericht voor mijn schilderijen en een dat dient voor mijn tekeningen en cartoons.

Degelijke auto

“Een big spender ben ik niet. Het enige waar ik graag veel geld aan uitgeef, is aan reizen. Dat blijft meestal beperkt tot Europa, maar ik wil dan niet op de kleintjes letten. Een degelijke auto is ook belangrijk, omdat ik voor mijn voorstellingen voortdurend op de baan ben in België en Nederland. Maar voor de rest leef ik sober. In Oostende heb ik zelfs geen radio of tv.”