Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

De maandag van topkok Bart De Pooter, chef van het jaar

Op de maandag dat hij door de culinaire gids GaultMillau werd uitgeroepen tot ‘chef van het jaar’, roerde sterrenkok Bart De Pooter van De Pastorale in Reet in de potten voor zijn collega-laureaten.

06.00 Normaal gezien is maandag mijn vrije dag, maar vandaag moet ik vroeg uit de veren. Straks maak ik op de persvoorstelling van de Gault Millau 2012 de lunch klaar voor de perslui en voor de restauranthouders die in de culinaire gids 17 of meer op 20 haalden. Een paar weken geleden hebben de organisatoren me daarvoor opgebeld. Toen wist ik zeker dat ik chef van het jaar zou worden, want het is een oeroud gebruik dat op de voorstelling van de nieuwe culinaire GaultMillau de chef van het jaar ’s middags in de kookpotten roert. Nerveus ben ik nu dus niet, integendeel, ik ben er helemaal klaar voor.

Tot laat gisterenavond was ik nog bezig met de voorbereidingen en ik lag pas rond één uur in bed. Dankzij de steun van mijn fantastische medewerkers hebben we alles mooi op tijd kunnen afwerken. Zij hebben gisteren de zaal in Woluwe waar de voorstelling gepland is, klaargezet. Na een deugddoende douche stappen mijn vrouw en ik in de auto.

06.30 We rijden de parking op van ons restaurant De Pastorale in Reet waar een paar collega’s hun auto’s al aan het volladen zijn met de laatste potten en pannen. Een half uur later rijden we de autostrade op richting Woluwe. Het is druk op deze maandagochtend en we staan een tijdje stil in de file.

08.00 We leggen de laatste hand aan de tafelschikking in de zaal waar straks de persconferentie zal plaatsvinden. Er moeten nog een paar glazen bijgezet worden en ik overloop samen met de organisatoren het verdere verloop van de dag.

11.00 De genodigden stromen toe. De persconferentie waarop de nieuwe Gault Millau 2012 zal voorgesteld worden, is gepland om 11.30 uur. Maar het duurt even voor iedereen zijn plaats gevonden heeft.

12.30 De persconferentie duurt niet lang. Nog geen half uur later schenken we het aperitief uit. Daarna serveren we gemarineerde en gerookte forel met structuren van aubergines, gevolgd door ganzenlever met vijg, peer en venkel. Als hoofdgerecht dienen we kalfszwezeriken met tomaat en ui op. Rond 15.30 uur is het tijd voor het chocoladedessert.

17.00 De gasten vertrekken, maar wij blijven nog na om alles weer op te ruimen.

18.00 We rijden naar het Lac de Genval waar GaultMillau een receptie organiseert voor alle laureaten. Ik word gefeliciteerd door collega’s en deel ook mijn felicitaties uit aan hen. Ik loop op wolkjes. Mijn verkiezing tot chef van het jaar is een droom die werkelijkheid geworden is.

19.30 Het aperitief wordt geserveerd. Nu is het onze beurt om te genieten. Om 21 uur schuiven we aan tafel voor het diner dat bereid wordt door drie jonge, beloftevolle chefs uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het is lekker en we brengen de avond door in aangenaam gezelschap.

23.30 We nemen afscheid en rijden naar huis. Ik kijk nog even naar de herhaling van het journaal. Daarna gaan we moe maar gelukkig slapen.

Tekst Jan Stevens
Foto Yves Coussement