De maandag van Charles Michel, kersvers MR-voorzitter

Charles Michel nam maandag de fakkel over van Didier Reynders als voorzitter van de MR. Tegelijk droeg de nieuwe partijvoorzitter zijn functie als minister van Ontwikkelingssamenwerking over aan partijgenoot Olivier Chastel.

5u30. Ik sta op. Ik ontbijt, maak me klaar en rij naar de studio’s van RTL-TVi., waar ik rond 7.45 uur een interview heb in het journaal. Een kwartier eerder had ik al een gesprek met het Radio1-programma De Ochtend. Meteen na het laatste interview ga ik naar het kabinet Ontwikkelingssamenwerking, waar me mijn laatste dag als minister wacht. Ik zit voor de laatste keer samen met mijn medewerkers en onderteken de laatste documenten en brieven.

10u00. Ik kom aan in het hoofdkwartier van de MR, waar ik een gesprek onder vier ogen heb met Didier Reynders. We hebben het onder meer over zijn opdracht als koninklijk informateur, maar bereiden ook de vergadering voor van de partijraad, waarop ik het voorzitterschap van hem overneem. We bespreken wanneer en hoe we de pers precies toelaten en wat we precies zeggen in onze speeches.

11u00. De partijraad begint. André Bertouille, voorzitter van de verzoenings- en arbitrageraad van de MR en organisator van de interne verkiezingen, geeft een toespraak, daarna draagt Didier Reynders het voorzitterschap van de partij officieel aan mij over. Ik geef mijn eerste speech in aanwezigheid van een honderdtal mandatarissen van de MR en de pers. Ik bedank mijn voorganger voor zijn rol als minister van Financiën en partijvoorziter en druk mijn engagement uit om de cohesie binnen de partij te bewaren. Ik maak meteen ook bekend dat ik Olivier Chastel voordraag als nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking. Na de vergadering wachten verschillende Vlaamse en Waalse radio- en televisiestations me op voor een interview.

13u30. Ik keer terug naar het kabinet Ontwikkelingssamenwerking. Alle kabinetsmedewerkers van mijn opvolger en ik zitten bij elkaar, om de personeelswissel zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ik spreek voor de laatste keer met de mensen van mijn administratie en met de directeur-generaal. Ik neem mijn spullen bij elkaar en vertrek naar het hoofdkwartier van de MR, waar ik mijn intrek neem in mijn nieuwe bureau.

16u00. Eerste vergadering met de partijmedewerkers. We maken kennis met elkaar en ik leg hen uit hoe ik in de komende dagen zal werken. Dat ik de nieuwe voorzitter ben van de MR, impliceert een nieuw organigram en een nieuwe organisatie. Ik spreek de komende dagen elke medewerker persoonlijk hoe dat organigram er precies uit ziet en wat ik precies van hen verwacht. Daarna neem ik met enkele directe medewerkers de agenda van de komende week en de logistieke organisatie van de partij door.

19u30. Ik keer terug naar Waver, waar ik burgemeester ben. Ik bereid met mijn medewerkers de gemeenteraad van morgenavond voor. Ik eet snel iets in de frituur, omdat ik vandaag nog maar amper gegeten heb, en ga daarna naar huis. Thuis bekijk ik op internet het RTBF-journaal.

23u10. Ik kruip in bed.

Foto: Photonews