De kleren maken de zelfverzekerde man/vrouw

Wanneer je voor een publiek moet spreken, sta je in het middelpunt van de belangstelling. Meteen de reden waarom veel mensen niet graag op een podium staan, want alle ogen zijn uiteraard op jou gericht. Maar soms maken presentaties nu eenmaal deel uit van de job (ze zijn trouwens vaak een ideale manier om te evolueren in je carrière), dus zorg dat je op een positieve manier op dat podium staat. Een van de manieren om je goed te voelen voor een publiek is bewust na te denken over je kleding - je voelt je pas echt goed als je iets aantrekt waar jij je comfortabel in voelt en dat ook geschikt is om voor dat publiek te staan. Hou het best rekening met volgende tips.

 

  • Een das hoeft niet, tenzij je er zeker van bent dat hij tot de bedrijfscultuur behoort. Dan doe je er toch maar beter een aan, anders voel je je misschien niet op je gemak in die ‘dassencultuur’. Hoe jij je voelt op het podium primeert!

 

  • Kies je voor een hemd, vermijd dan een effen hemd in een lichte kleur. Spreken gaat vaak gepaard met zenuwen en zenuwen gaan gepaard met zweten. Het laatste wat je wil, is dat een groot publiek toevallig inkijk krijgt in 'okselvijvers'. Geloof ons, op zo'n moment gaat alle aandacht naar je kledij en luistert het publiek niet meer.

 

  • Vrouwen kunnen maar beter bewust nadenken wat ze gaan aantrekken, zeker wanneer het gaat om een groot publiek. Vanaf 40 toehoorders heb je zeker een microfoon nodig. Het beste is een opspeldmicrofoon te gebruiken of een draadloze headset (madonna) microfoon, zo vermijd je dat mensen afgeleid worden door je trillende handen. Bovendien presenteren de meeste sprekers met behulp van PowerPoint, en als je dan én een afstandsbediening én een microfoon vasthebt, zit je heel erg vast aan al die toestellen. Maar een opspeldmicrofoon heeft ook een bakje dat je ergens moet kunnen vastgespen. Draag je een jurk, dan wordt dat laatste een beetje moeilijk. Draag dus beter een rok of broek, en een jasje is ook handig om de draad op de rug te verstoppen.

 

  • Je manier van kleden voor een publiek kan een soort van ‘handelsmerk’ worden, denk maar aan Steve Jobs die altijd een jeans, rolkraag en sneakers droeg. Dit is een goed voorbeeld van iemand die zich comfortabel voelt voor een publiek. Een beetje persoonlijkheid tonen mag dus wel.

 

 

Meer info: www.simplytalking.be