De juiste openingszin voor elke situatie

Een goede openingszin is cruciaal als je een gesprek met iemand wil aanknopen. Deze hoeft niet noodzakelijk origineel te zijn, maar geeft wel de aanzet voor de rest van het gesprek. Heb je weinig inspiratie als het op openingszinnen aan komt? Wij geven je enkele tips.

De zin van een openingszin

In alledaagse contacten denken we niet echt na over een openingszin. Als je iemand aanspreekt op straat om de weg te vragen, ben je bijvoorbeeld niet bang dat de ander dat zal interpreteren als een "verleidingspoging". We gaan pas nadenken over de openingszin als het contact niet zo vanzelfsprekend is. Een openingszin wordt dan gebruikt als reden om de ander te benaderen. Als je een wildvreemde aanspreekt tijdens een receptie, moet dat wel een logisch doel hebben.

Wanneer je uiteindelijk je stoute schoenen durft aan te trekken en op de anders afstapt, is het wel de bedoeling dat je overtuigend overkomt. Dat doe je door de juiste openingszin te kiezen die ook in de context past en aansluit bij wat je daarna wil vertellen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je niet geloofwaardig overkomt.

De beste openingszin

Sommige mensen leggen van nature makkelijk contacten. Ze hoeven niet echt na te denken over een openingszin en komen spontaan en oprecht over zonder daar moeite voor te moeten doen. Het maakt dan ook niet veel uit op welke manier ze een gesprek aanknopen, mensen vinden het zelden vervelend om door zo iemand te worden aangesproken. Van hen kunnen we dus nog het meeste leren over effectieve benaderingen en goede openingszinnen. Uit een onderzoek van de universiteit van Chicago in 2001 bleek zelfs dat de beste openingszin gewoon ‘Hi!’ is. Het gaat er vooral om dat je de moed bijeen raapt om de ander aan te spreken en dat je jouw belangstelling laat blijken.

Zakelijke contacten

Ook bij zakelijke contacten komt het er dus vooral op aan om jezelf eerst en vooral voor te stellen en bijvoorbeeld te informeren naar de reden van de komst van je gesprekspartner. Ook in een zakelijk gesprek moet je in de eerste plaats goed kunnen luisteren en je inleven in je gesprekspartner. Begin dus niet meteen over jezelf en je bedrijf, maar gun de ander de tijd om sympathie en vertrouwen op te bouwen. Op die manier kan je jouw verhaal achteraf zo goed mogelijk afstemmen op dat van de ander.

Je aansluiten bij een groep onbekenden

Op dezelfde manier kan je je op een receptie aansluiten bij een groep mensen die je niet kent. Het volstaat om te groeten en jezelf voor te stellen. Daarna zeg je iets in de trant van "Neemt u me niet kwalijk, maar ik onderbrak u..." De anderen zullen dan hun gesprek voortzetten. Blijf luisteren, je krijgt vanzelf de kans om je in het gesprek te voegen.

Averechts effect

Als je teveel een studie maakt van je openingszin kan die averechts werken. Een standaardzin of een misplaatst grapje kan eerder voor weerstand dan voor belangstelling zorgen. Veel mensen vinden het ook allesbehalve aangenaam om meteen overvallen te worden met zakelijk voorstellen. Die bewaar je dus best voor een later stadium. Als je de ander wat beter kent zal je voorstel als persoonlijk worden ervaren en op minder weerstand stuiten.

Bron: managersonline.nl