De goeroe in zijn werkomgeving

Competence Indicator


De "goeroe" in de werkomgeving


Moet er een nieuw, innovatief plan uitgedokterd worden, dan doet men op jou beroep. Je gedrevenheid en creativiteit brengen je ver, maar uitvoerende taken zijn niet aan jou besteed. Goeroes zijn niet altijd de gemakkelijkste personen om mee samen te werken.


Je blinkt vooral uit op volgende punten:"Beslissingen nemen"

Doe je gefundeerd en grensverleggend. Toch zit er voor buitenstaanders vaak niet al te veel lijn in jouw beslissingen. Als je het hen uitlegt, begrijpen ze het wel. Je hebt veel zelfvertrouwen en gelooft in jouw ideeën. Dat een aantal 'grote denkers' rond jou je waarderen is belangrijk, maar voldoende. De anderen doen maar.

"Innovatief"

Als baas kom je graag op de proppen met grensverleggende ideeën. Je wil je medewerkers dan meeslepen in je denkpiste. Je wil veranderen en innoveren. Elk project waarin men andere paden wil bewandelen, spreekt je aan. Provoceren doe je ook graag. Wie niet op dezelfde golflengte zit, krijgt al vlug te horen dat hij moet uitvoeren wat je zegt. Vergeet niet: je bent geen gemakkelijk persoon! Je bent namelijk moeilijk af te brengen van je denkpiste.

Je scoort minder op:"leiding krijgen"

is niet echt je sterkste kant. Je hebt vaak te weinig geduld. Je vergeet wel eens dat anderen meer tijd nodig hebben dan jij om inzichten te verwerven, de logica te snappen en de samenhang te zien. Een klein team zeer bekwame specialisten kun je wel aan, maar ja...die hebben meestal ook weinig leiding nodig. Je baas geeft je best veel vrijheid. Als hij je af en toe kan verbazen met een origineel standpunt, dan draagt hij je appreciatie weg.

"time management"

hierin scoor je te laag. Toch komen de echt belangrijke dingen nooit in het gedrang. Maar rekeningen of boetes op tijd betalen is niet zo evident voor de goeroe.

"groepswerk"

gaat veelal te traag voor je vlugge geest. Je hebt de neiging om (minder competente) teams sterk te domineren. Je bent dan te veel aan het woord. Uitvoerende taken liggen je niet. Het plichtsbewust realiseren van wat eerder werd afgesproken, is niks voor jou. Je kan begrijpen dat je misschien wel bewonderd wordt door sommige teamleden, maar je bent zelden geliefd.

Waar vinden we de goeroe terug?


Puur routinewerk is niet aan jou besteed. In gesprekken met mensen die dezelfde gedrevenheid hebben, voel je je goed. Goeroes ontmoeten we in jobs waar innovatief studiewerk vereist is. Je voelt je goed bij de creatievelingen uit het labo, bij speurwerk, business development en bij de gedurfde nieuwe projecten uit de marketing. Ook in projecten waar durf voor nodig is.


Lees ook de tips en hints die we voor de goeroe verzamelden