De gids in Geert Lambert: "Wie een gevecht levert, moeten weten waarom"

Een goeie coach, een leider, een luisterend oor, een verzoener,... Onze competence indicator typeert Groen!-politicus Geert Lambert als een gids. Zelf vindt hij dit een beetje pretentieus klinken. Typerend voor zijn denkstijl?

Herken je jezelf in dit profiel?

Je kennis deel je graag met anderen. "Nieuwe collega's wegwijs maken in de politiek ligt inderdaad wel in mijn aard. Nieuwkomers weten dat ze bij mij terecht kunnen. Of dat betekent dat ik ook een goeie coach ben, daar kan ik niet zelf over oordelen."

Een luisterend oor. "Dat klopt wel. En wellicht dank ik die eigenschap aan mijn job als advocaat. Ik vind het enorm belangrijk te weten welke oplossing cliënten zelf verwachten voor ik begin te procederen. Wat vinden ze zelf de beste oplossing? Daarnaar op zoek gaan, vraagt empathisch vermogen. Hetzelfde geldt voor de politiek. Dat we met Groen! nog een uitweg zien voor het communautair debat, komt omdat we luisteren naar de Franstaligen. We willen de gevoeligheden van onze tegenpartij kennen."

Conflicten probeer je te vermijden. "Als je een gevecht levert, moet je weten waarom je dat doet. Ik doe het alleen als ik weet dat de uitkomst positief zal zijn. Zomaar ruzie stoken is echt niet aan mij besteed. Als ik voel dat de sfeer verhit raakt, ben ik trouwens degene die een of andere flauwe mop op tafel zal gooien. Dat zorgt voor een ontlading."

Bekijk het volledige profiel van de gids.

Wat is voor jou een goed politicus?

"Een die vrank en vrij zijn mening zegt. Een politicus moet een onafhankelijk denker zijn. Hij mag meeleven met de mensen, maar moet hen niet naar de mond praten. Dat maakt je niet altijd populair, maar op die manier weten ze wel waar je voor staat en dat is wat mij betreft het belangrijkste."

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

"Ik zou wel wat stipter mogen zijn. Om een of andere reden slaag ik er niet in op tijd op afspraken te verschijnen. En ik zou ook wel eens wat meer vrije tijd mogen nemen."

Tekst: Hermien Vanoost

Lees ook: Hoeveel verdiende Geert Lambert met zijn eerste job?

Test jezelf: breng je talenten in kaart met onze competence indicator!