De gangmaker in Bert Anciaux: "Stilzitten is niet aan mij besteed"

Raar maar waar, sp.a-politicus Bert Anciaux krijgt hetzelfde profiel als Inge Vervotte opgeplakt. Onze competence indicator typeert hem als een gangmaker die houdt van uitdagingen op de lange termijn, graag de leiding neemt en liefst niet stilzit.

Klopt dit met het beeld dat hij van zichzelf heeft?

Herken je jezelf in dit profiel?

Je houdt ervan nieuwe dingen te lanceren. "Dat zit er al van kleinsaf in. Als tiener was ik altijd wel met iets bezig: theater of een actie op school. Ook als minister lanceerde ik regelmatig nieuwe voorstellen. Andere ministers wachten op ideeën uit de sector, ik neem graag zelf het initiatief."

Je neemt graag de leiding. "Ja, maar dan wel samen met anderen. Ik ben voorstander van een participatieve democratie, ik ken graag de mening van anderen om tot beslissingen te komen."

Stilzitten is niets voor jou. "Bij de verkiezingen van juni 2009 had ik geen verkiesbare plaats. Ik zat dus noodgedwongen op de bank. De muren kwamen afgelopen jaar regelmatig op mij af. Gelukkig had ik ik met mijn boek een nieuw project op de plank."

Soms zou je wat meer orde willen. "Klopt helemaal. Ik weet dat ik niet de gemakkelijkste mens ben en moeilijk rust vind. De laatste maanden heb ik geprobeerd daar iets aan te veranderen. Mijn boek heeft me daarbij geholpen. Ideologisch heb ik alles op een rijtje kunnen zetten."

Bekijk het volledige profiel van de gangmaker.

Hoe zou je jezelf omschrijven?

"Als een gemeenschapsmens, een onrustige verbeteraar en een overbeterlijke optimist."

Eigenschappen van een goed politicus?

"Iemand die niet lijdzaam volgt, die respect heeft voor iedereen in de samenleving én voor zijn tegenstanders. Persoonlijk vind ik ook een portie empathie onontbeerlijk."

Wat heb je over jezelf geleerd door in de politiek te stappen?

"Dat zelfs ik kan genieten van macht, en dat daar wel een gevaarlijk kantje aan zit. Als toppoliticus mag je immers niet aan de verleiding toegeven om jezelf te verrijken. Ik heb ook geleerd om water bij de wijn te doen. In de politiek moet je je dromen kanaliseren om tot een oplossing te komen."

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

"Ik zou zoals veel politici wat minder ijdel mogen zijn en wat meer moeten genieten van het leven en de goeie dingen aan mezelf en anderen."

Tekst: Hermien Vanoost

Lees ook: Hoeveel verdiende Bert Anciaux met zijn eerste job?

Test jezelf: breng je talenten in kaart met onze competence indicator!