De do’s en don'ts voor stagiairs

Je hebt de stageplaats van je dromen te pakken? Dit is de laatste kans om werkervaring op te doen voordat je echt op de arbeidsmarkt terecht komt. Deze stage, betaald of onbetaald, kan je het duwtje in de rug geven om je carrière te starten. Bekijk het als een soort auditie. Je krijgt de kans om je vaardigheden ten toon te stellen.

Volg daarom deze do’s en dont’s voor een succesvolle stage:

1. DO: overdress

Je hoeft geen kostuum of baljurk te dragen, maar het kan geen kwaad om beter te doen dan de dresscode. Een klein beetje overdrijven mag. De mannen kunnen bijvoorbeeld toch kiezen voor een das en voor de vrouwen werkt een blazer ook altijd. Als je een goede indruk wil maken, is het niet erg om subtiel op te vallen. Je bent dan wel een stagiair, maar je wilt dat je collega’s je bekijken als een van hen.

2. DON’T: sociale media gebruiken

Als stagiair wil je liever niet betrapt worden op Twitter en Facebook. Ook al zitten je collega’s tijdens de werkuren op de sociale media, je maakt een betere indruk bij je stagebegeleider als jij dat niet doet. Een uitzondering is natuurlijk als je voor je stage op de sociale media actief moet zijn. Maar hou dan je statusupdates en selfies voor na je uren.

3. DO: doelen duidelijk maken

Een stage kan voor beide partijen voordelig zijn. Je begeleiders moeten daarom weten wat je verwachtingen en je toekomstplannen zijn. Jij moet weten wat ze op je stageplaats van jou verwachten. Stel daarom voor om tijdens je eerste twee weken eens samen te zitten om elkaars verwachtingen te bespreken en elkaar te leren kennen.

4. DON’T: rotjobjes

Verwacht niet dat je elke dag uitzonderlijke kansen zal krijgen, maar het is ook niet de bedoeling dat je enkel dossiers moet klasseren of koffie moet zetten.  Vraag op voorhand wat je taken zijn en durf tactvol ander werk te vragen wanneer je niet meer uitgedaagd wordt.

5. DO: portfolio bijhouden

Je stage afsluiten met lege handen zal je carrière niet vooruit helpen. Hou al je verwezenlijkingen en projecten nauwgezet bij in een portfolio.

6. DON’T: roddelen

Als je de vorige stappen volgt, zien je collega’s je als deel van het team. Ook al roddelen de anderen wel eens onderling, het is niet de bedoeling dat je meedoet, hoe ingeburgerd je al bent.

7. DO:  vragen stellen

En stel er veel. Het helpt je om de bedrijfscultuur of je collega’s te leren kennen. Het biedt je ook de mogelijkheid om ook na je stage contact te houden met je mentor.

8. DON’T: verlegen zijn

Als je een blijvende indruk wil maken, volstaat het niet om enkel braaf je uren te kloppen. Doe voorstellen, draag bij aan discussies en laat je mening horen. Er wordt niet verwacht dat je alles weet, maar je kan wel een meerwaarde zijn in het bedrijf.

9. DO: contact houden

Blijf in contact met de collega’s met wie je goed kon opschieten. Stuur hen af en toe een e-mail of spreek eens af om samen te lunchen. Op die manier kan je hen op de hoogte houden van je carrière.

Bron: Brazen Life