De dj als zakenman. Waar komt het geld vandaan?

DJ Prinz is een kleurrijk figuur in het Antwerpse nachtleven en ver daarbuiten. Hij zet menig dansvloer in vuur en vlam met zijn smaakvolle clubmuziek en opzwepende mixen. Van trips naar Moskou en Ibiza, via residenties in bekende Belgische clubs als Café d’Anvers, tot op megafestivals als Dance Valley en Tomorrowland, en tijdens zijn eigen partyconcepten als Push It. Daarnaast richtte hij ook zijn eigen label Push it Records op.

Van ober tot internationaal gevraagd dj

“Door mijn vrouw ben ik beginnen dj’en. Zij zorgde in eerste instantie voor de financiering van mijn materiaal en platen, maar verwachtte wel dat ik zelf ook ging werken en financieel iets kon terugdoen. Zo belandde ik als ober in de horecazaak van een familielid en kon ik tussentijds veel oefenen en mezelf toespitsen op mijn nieuwe passie.”

“Na drie maanden kon ik her en der stilaan een plaatsje achter de draaitafels veroveren, hoewel dat een zeer moeilijke opdracht bleek. Die eerste maanden en eerste podiumkansen deden me wel voelen en beseffen dat het dat was wat ik wou doen en waar ik in wou groeien.”

“Ik kreeg echter niet meteen zomaar alle kansen naar me toegeworpen. Integendeel. Vooral de toenmalig gevestigde waarden en circuits waren moeilijk om binnen te dringen of te doorbreken. Promotors bestonden nog niet. Vele clubs deden alles in eigen beheer. Ze stonden niet echt open voor nieuwkomers of buitenstaanders en werkten uitsluitend met een aantal residents of af en toe grote internationale guest-dj’s. Het was een gesloten circuit.”

“Na een zeer moeilijke periode begon ik toen veel bookings binnen te halen en werd ik gevraagd op allerlei party’s en feesten. Vervolgens werd ik ook resident in een bekende Belgische club als Café d’Anvers in Antwerpen.”

“Ik begon me ook op het buitenland te focussen. In Nederland leverde dat mooie bookings op en toen ook dat wat begon te slabakken heb ik me gestort op een volledig nieuw eigen partyconcept in Café d’Anvers, namelijk Push It.”

Een eigen bvba

“Tot dan toe was ik een dj die werkte als een zelfstandige zonder btw-nummer. Het was een makkelijke en eenvoudige manier van werken. Van de inkomsten trek je de uitgaven af en op wat overblijft, betaal je belastingen. Ik liet me een keer per jaar bijstaan door een boekhouder en keek er verder niet naar om. Het was een handige oplossing. De party’s werden in eerste instantie georganiseerd en gefinancierd vanuit de vzw van mijn partner, waaraan ikzelf als zelfstandige dj factureerde, net als andere dj’s of betrokken partijen. Na verloop van tijd kwamen op verzoek van Café d’Anvers de party’s volledig in eigen beheer van de club zelf. Dit betekende minder inkomsten of mogelijkheden, maar ook veel minder verantwoordelijkheid en vooral geen risico’s meer.”

“Ik wou meer gaan realiseren en creëren. Dit vertaalde zich in het opzetten van een eigen platenlabel, namelijk Push It Records. Hiervoor richtte ik op advies van en samen met mijn vader een nieuwe bvba op. Naast wat we doen als label staan er nog andere zaken op het programma, zoals boekingsactiviteiten rond de artiesten in huis en eigen labelparty’s.”

Eigen label brengt boekingen teweeg

“De meeste van de kosten voor het uitbrengen van een label neem ik voor eigen rekening, of beter, voor die van het label. Alle verschillende kostenposten samen zijn voorlopig nog steeds hoger dan de opbrengsten van een release. Maar ik blijf erin geloven en ben er ook van overtuigd dat het andere positieve effecten en invloeden heeft. Immers, het profileert het label en zijn artiesten, het creëert credibiliteit en meerwaarde, het zorgt voor navolging en weerklank. Daar komen dan bijvoorbeeld heuse labelparty’s en mogelijk belangrijke bookings voor de artiesten uit. Het zijn zulke zaken die geld in het laatje kunnen brengen en niet louter de muziek of releases zelf.”

“Vandaar mijn beslissing om een eigen bedrijf op te richten. Dat biedt veel meer mogelijkheden en uitdagingen op dat vlak. Ik hoop hiermee alvast ook minder belastingen te moeten betalen. Nu moet ik elke maand zelf mijn maandloon uitbetalen.”

Stagiairs zorgen voor lage kosten

“Voorlopig zijn mijn eigen bookings nog steeds de voornaamste bron van inkomsten voor de bvba. Het is uiteraard de bedoeling dat het inkomstenpatroon uitgebreid of uitgediept kan worden. Ik kies er dan ook bewust voor om kosten voor producties zo laag mogelijk te houden en hiervoor vooral met stagiairs en vrijwilligers te werken. Ik heb verder ook geen leningen of dergelijke lopen. De bvba zelf is volledig in handen van mij en mijn vader. Ik wil eerst volledig aan den lijve ondervinden hoe alles werkt in eigen beheer, wat erbij komt kijken en uitzoeken met wie we kunnen werken alvorens zware financiële risico’s te nemen.”

Deze tekst is een samenvatting van het artikel ‘Push it!’van Lieven Van Keer.
Hij schreef het op basis van een interview met Vincent Buss alias DJ Prinz.

Het volledige artikel is te vinden in het boek ‘De kunstenaar een ondernemer?’,een initiatief van studiebureau SMartBe, uitgegeven bij LannooCampus