De dag van Francesca Vanthielen

Francesca Vanthielen zit in een uitzonderlijk rustige periode. Tenminste wat haar professionele activiteiten betreft. Voor luieren is geen tijd, want de actrice-presentatrice stort zich dezer dagen op het schrijven van haar thesis. Die vormt de afsluiter van haar postgraduaat Vergelijkende en Internationale Politiek aan de K.U.Leuven.

08.15u Ik sta op en begin wat te lezen voor mijn thesis. Die gaat over het politieke statuut van de noord- en zuidpool. In april starten de opnames voor het nieuwe ‘Aspe’-seizoen, in mei moet mijn thesis af zijn. Ik zet er nu dus even vaart achter. De concrete invulling is al gebeurd, nu probeer ik de theorie te kaderen door veel te lezen. Over wat het precies gaat? Kort samengevat: er is olie ontdekt op de polen, maar de vraag is van wie die olie is. De noord- en zuidpool vallen buiten de souvereniteit van andere landen. De VN heeft nu besloten dat landen een claim mogen indienen om de olie op te eisen. Dat is eén mogelijke beslissing. Ik ga hypothetisch na waarom de VN die regels heeft uitgevaardigd. Men had de olie bijvoorbeeld ook kunnen toekennen aan een internationaal consortium. Over het hoe en waarom van dat alles schrijf ik mijn thesis.

10.30u Ik trek mijn loopschoenen aan en ga lopen langs de Schelde in Antwerpen. Zelfs tijdens de wintermaanden probeer ik toch elke twee dagen te gaan lopen.

13.00u Rit naar Brussel voor een vergadering over de evaluatie van Het Gala van de Gouden Schoen, het live-programma dat ik gepresenteerd heb. De eindredacteur en producent van Eyeworks overlopen de plus- en minpunten van de voorbije show. We bekijken hoe we het volgend jaar zullen aanpakken. Dit jaar was er nogal wat tijdsdruk om alles klaar te krijgen de dag zelf. En natuurlijk zijn er ook budgettaire beperkingen: ook daar zullen we ‘creatief’ mee omspringen.

15.30u Ik geef een paar interviews voor kranten en tijdschriften.

18.00u Vanavond stelt VTM haar voorjaarsprogrammatie voor. Aangezien de nieuwe reeks van ‘Aspe’ dit voorjaar wordt uitgezonden, moesten Herbert Flack en ik ook aanwezig zijn. Achteraf is er een feestje, maar ik maak het niet te laat. Om middernacht ben ik terug thuis.

Tekst: Ann Lemaître