De competenties van Tom Waes

Copyright: vrt - Bart Musschoot

“Je bent een prediker”

Hoge score voor: mensgericht, overtuigend, time management
Middelscore voor: perfectionistisch
Lage score voor: groepswerk

“Het woord prediker klinkt nogal negatief: op het eerst gezicht herken ik mezelf niet in die term. Ik zeg bijvoorbeeld helemaal niet graag aan andere mensen wat ze moeten doen. En ik speel zeker niet graag de baas. Ik heb enkele keren op het punt gestaan om in een onderneming te stappen, maar heb het nooit gedaan. Precies omdat ik geen zin heb om met mensen te onderhandelen over lonen en maaltijdcheques, en al zeker niet om de baas over hen te zijn.”

Lef

“Het klopt wel dat ik stevig in mijn schoenen sta en goed weet wat ik wil. Aan lef en zelfvertrouwen ontbreekt het me niet. Ik hou ervan een project mee op te starten en het te sturen in de richting die ik wil. Maar eenmaal alles op z’n poten staat, laat ik het liever aan iemand anders over. Ik ben niet goed in de uitwerking, de uitvoering. In die zin herken ik me niet als de persoon die wil “controleren en corrigeren”.

Geen teamplayer

“De prediker is graag aan het woord. Ik heb in ieder geval geen schrik om voor groepen te spreken of om presentaties te geven. Dat is wel mijn ding. Als het onderwerp me aanspreekt, kan ik er inderdaad een erg enthousiast betoog over geven (lacht). Dat ik ook mensen wil overtuigen van mijn gelijk, is helemaal onjuist. Ik ben iemand die goed de argumenten van iemand anders begrijpt en mijn ongelijk kan toegeven. Dat groepswerk niet aan mij besteed is, is correct. Ik hou ook veel meer van individuele sporten dan van sporten in clubverband. Collega’s zijn tof, maar vraag me niet om op vrijdag verplicht naar “den drink” te gaan. Zo sociaal ben ik nu ook weer niet.”

Nobel beroep

“Het feit dat een ‘prediker’ zich graag inzet voor zinvolle opdrachten, is heel juist. Voor de goede zaak mogen ze me altijd bellen. Ik zal altijd blijven vechten tegen oneerlijkheid, opportunisme en onrechtvaardigheid. Had ik een dokter geweest, werkte ik nu voor Artsen zonder Grenzen, zeker weten. Maar ik zie ook mijn stiel als tv-maker als een nobel beroep: als iemand op straat me komt zeggen “Merci Tom, ik heb vreselijk hard gelachen gisterenavond”, kan mijn dag niet meer stuk."