De competenties van Thomas Vanderveken

Welke zijn de sterktes en zwaktes van Thomas Vanderveken? Om dat te achterhalen legden we hem de Competence Indicator voor.

“Je bent een gangmaker”

Hoge score: creatief, leidend, optimistisch, verzoenend
Lage score: specialistisch
Minder goed in: time management

“Ik ben een gangmaker, zegt de test, en dat lees ik graag. Ik herken mezelf er wel in. Het deed me denken aan de afscheidsbrief die de grote baas van Jimtv schreef toen ik daar wegging. Hij bedankte me voor de vier jaar samenwerking en schreef dat ik vooral een ‘goede motivator’ was geweest. Daar schrok ik toen van, want het was de eerste keer dat iemand het zei. Achteraf begreep ik waarom mensen me zo zien. Ik wil in ieder geval graag de gangmaker zijn. Ik hou ervan om mensen te motiveren, het beste in hen naar boven te halen. Ook als docent let ik daar op: zeggen dat het goed is, doet mensen groeien. Ik leer zelf ook sneller als men mij wijst op de twee dingen die ik goed doe, in plaats van op de twaalf dingen die ik slecht doe.”

Generalist

“Wat ook klopt, is de manier waarop ik leiding geef. Ik ben niet graag de baas, maar ik geef graag leiding als primus inter pares, onder gelijken. Voor ‘specialistisch’ heb ik een opvallend lage score. Ook dat klopt wel: ik ben een generalist. Ik weet ook van alles een beetje, niet van één ding heel veel. Hoewel, blijkbaar toch niet genoeg, want ik heb het maar twee keer uitgezongen in ‘De slimste mens’. Maar: ik heb wel winnaar Freek Braekman naar huis gespeeld, dus ik voel me de morele overwinnaar. (lacht)”

Chaos

“De gangmaker is een verzoener: ook dat is correct. Ik ben een slechte ruziemaker. Ik zal altijd de communicatielijnen open houden tijdens een discussie of rel. Daarbij zie ik ook nogal snel het gelijk van de andere en het ongelijk bij mezelf. Minder goed ben ik in time management: ik cultiveer nogal graag de chaoot in mezelf. Ik zou stipter kunnen zijn, maar ik heb het gevoel dat chaos meer creativiteit losmaakt. Ik probeer dus niet te strikt en burgerlijk alles binnen de lijntjes te houden. Hoewel mij dat een pak meer gemoedsrust zou geven.

Tekst: Ann Lemaître