De competenties van Leah Theys

Foto: vrt-Bart Musschoot

“Je bent een controleur”

Hoge score voor: analytisch, planmatig, kritisch, overtuigend, perfectionistisch
Lage score voor: creatief, optimistisch

Ik herken mezelf absoluut in de omschrijving van ‘controleur’. Ik heb structuur nodig: dat geeft me een enorm gevoel van veiligheid. Het overzicht houden, controle hebben op wat er gebeurt: dat is belangrijk. Van verrassingen hou ik eigenlijk niet. Ik hecht zelf veel belang aan stiptheid: afspraken zijn afspraken. Te laat komen is not done: niet voor mezelf en ook niet voor anderen.

Nooit goed genoeg

Ik heb inderdaad een hekel aan oppervlakkigheid en half afgeleverd werk. Op mijn vak ben ik trots: ik neem het dan ook heel serieus. Dat het in een soap snel moet gaan, weet iedereen. Je hebt zelden de tijd om deftig te repeteren. Maar dat betekent precies dat iedereen zich extra goed moet voorbereiden. He ergert me wel eens als collega’s zeggen ‘Het is goed genoeg’. Voor mij is goed genoeg nooit goed genoeg. Zeker wie geen ervaring heeft, moet extra energie steken in de voorbereiding van een script: anders doe je de hele ploeg tijd verliezen.

Controlefreak

Of men mij een moeilijke vindt op de set van ‘Thuis’? Dat valt wel mee, hoop ik (lacht). Maar ik ben zeker iemand die eist dat een belangrijke scène opnieuw gedraaid wordt wanneer ik niet tevreden ben. Ik wil ook altijd de beelden zien na onze scène: dat is de controlefreak in mij. Gelukkig staan de regisseurs ook open voor kritiek en andere meningen. Tijdens de repitities kunnen we aangeven wanneer we voelen dat het niet klopt.

Piekeraar

Ik kan mezelf helaas niet als een optimist omschrijven: daarvoor pieker ik te veel. Daar durf ik wel eens in blijven hangen. Het enige wat dan helpt, is onmiddellijk tot actie overgaan. Het klopt ook dat men mij wel eens te serieus of ‘koeltjes’ vindt. Daar probeer ik op te letten. Maar ook dat heeft meestal te maken met het feit dat ik mijn job zo ernstig neem: als men dan het zotteke begint uit te hangen, kan ik daar niet goed tegen.