De competenties van Goedele Liekens

“Je bent een gids”

Hoge score voor: analytisch, mensgericht, leidend
Lage score voor: optimistisch

“Iemand die graag de leiding neemt, veel oog heeft voor de samenleving en de dingen graag analyseert, is volgens de competence indicator een gids. Een profiel waar ik me zeker in herken. Ik heb de neiging de leiding op mij te nemen: vroeger in de jeugdbeweging of als klasverantwoordelijke, vandaag in mijn jobs en interesses. Toch vind ik niet altijd dat ik een goede leider ben. Het hangt ervan af met wie je jezelf vergelijkt. Ik zit zo vaak aan tafel met hoge piefen, briljante geesten of CEO’s die 3.000 man onder zich hebben. Aimé Van Hecke, Wouter Vandenhoute, Klaus van Isacker, Yves Desmedt: die zitten qua leiderschap toch enkele trapjes hoger. Ik kan mijn mannetje staan tussen die kerels, maar zij kunnen veel straffere analyses maken, zijn een pak zelfzekerder. “Wat als het niet lukt?”, opper ik wel eens tijdens zo’n vergadering. “Mislukken staat niet in mijn woordenboek”, krijg je dan als antwoord. Zoiets zou ik nooit durven denken.”

Erfenis van de nonnen

“Een gids is iemand die conflicten probeert te vermijden: helemaal juist. En dat vind ik persoonlijk een slechte eigenschap van mezelf. Conflicten vermijden werkt juist conflicten in de hand. Daarom heb ik zoveel bewondering voor de Nederlanders. Of voor mensen die hun mening kunnen geven zonder ruzie te maken. Wij Vlamingen zitten nog met die erfenis van de paters en nonnen: we kunnen onze mening niet goed verwoorden. Maar ik probeer eraan te werken. Mijn programma ‘Recht van Antwoord’ was eigenlijk op dat principe gestoeld: leer in conflict te gaan met de juiste argumenten.”

Volksopvoeding

“Je deelt je kennis graag met anderen en stelt je graag ten dienste met raad en daad.” Ook dat klopt. Ik vind het een nobel idee om via mijn boeken, tv-programma’s en magazine aan volksopvoeding te kunnen doen. Ik merk wel dat ik voor heel wat mensen een mentor ben. Mensen nemen me ook snel in vertrouwen. Als ik voor buitenlandse reportages op weg ben met the guys - want het zijn bijna altijd mannen-, ben ik gewoon één van hen. Ik weet binnen de kortste keren wie met wie vreemdgaat en waarom (lacht).”Foto: vtm