De carrière van Green Day in 6 video’s

Het is weer vier dagen feest in Werchter! Headliner van de eerste dag van Belgiës bekendste festival is Green Day. Na een verblijf van enkele maanden in een ontwenningskliniek is zanger Billy Joe Armstrong weer helemaal klaar voor de grote podia. Een beknopt overzicht van de carrière van dit succesvolle punkrocktrio.

The Judge’s Daughter (1990)

De basis voor Green Day werd gelegd in 1987. Na de eerste EP ‘1,000 Hours’ verscheen begin 1990 de volwaardige debuutplaat ‘39/Smooth’ op het onafhankelijke label Lookout! Records. Hierbij een vroege liveversie van ‘The Judge’s Daughter’, een nummer van dat eerste album.

Basket Case (1994)

Green Day kende zijn grote doorbraak in 1994 met het album Dookie en de bijhorende single Basket Case. Samen met the Offspring was de groep toen een van de boegbeelden van een heuse punkrockrevival. Critici spraken smalend over ‘Disneypunk’, maar dat belette de groep niet om enkele gigantische hits op MTV te scoren, een Grammy Award te winnen en wereldwijd 16 miljoen albums te verkopen.

Good Riddance (Time Of Your Life) (1997)

Na Dookie ging het succes weer wat liggen en de volgende albums verkochten een pak minder. ‘Time Of Your Life’, een akoestisch nummer uit de vijfde studioplaat ‘Nimrod’ wist wel een gevoelige snaar te raken en duikt nog vaak op in overzichtslijsten zoals de MNM 1000.

American Idiot (2004)

Met het conceptalbum ‘American Idiot’ sloeg Green Day keihard terug. Inhoudelijk vormt de plaat een aanklacht tegen het Amerika van George Bush met zijn falende sociale zekerheid en verdwijnende middenklasse. De critici reageren laaiend, de verkoop trekt aan en de plaat haalt vijf keer platina in de Verenigde Staten, Canada en Engeland. De band wint ook diverse Grammy’s en MTV Music Awards. Muziekblad Kerrang! noemt American Idiot zelfs de plaat van het decennium. Er wordt ook een Broadwaymusical van gemaakt en er staat een gelijknamige film op stapel met Tom Hanks als een van de producers.

Last Of The American Girls (2010)

Green Day volgt verder het ingeslagen pad, want ook ‘21st Century Breakdown’, de opvolger van American Idiot is een heuse rockopera. Met de plaat haalt de groep voor het eerst in haar geschiedenis ook de toppositie van de albumcharts. ‘Last of the American Girls’ is de vijfde en laatste single uit dit door Butch Vig geproducete album.

Kill the DJ (2012)

Tussen september 2012 en januari van dit jaar bracht Green Day maar liefst drie nieuwe albums uit: ‘¡Uno!’, ‘¡Dos!’ en ‘¡Tré!’. Voor het geluid op deze platen greep de groep terug naar hun stijl ten tijde van Dookie. De promotie van deze trilogie moest zanger Billy Joe grotendeels aan zich voorbij laten gaan, want nadat hij op het ‘I Heart Radio’-festival helemaal door het lint was gegaan, werd hij voor enkele maanden opgenomen in een ontwenningskliniek om van zijn alcohol- en pillenverslaving af te raken.