De carrière van De Kreuners in 5 video’s

“De Kreuners stoppen niet, ze sterven uit”, zo beweerde Walter Grootaers altijd, maar toch zijn hun concerten in het Sportpaleis de allerlaatste. Een beknopt overzicht van 34 jaar rocken in het Nederlands.

Nummer 1 (1980)

De Kreuners traden voor het eerst voor het voetlicht in de eerste editie van Humo’s Rockrally. Ze maakten een goede indruk, maar wonnen niet en wisten ook geen platencontract in de wacht te slepen. De groep nam dan maar in eigen beheer hun debuutsingle ‘Nummer een’ op. De song wordt een hit en ook hun twee volgende singles draaien uit op een succes. Gevolg: De Kreuners mogen hun handtekening zetten onder een platencontract bij WEA Records.

Layla (1982)

Op hun eerste album ‘‘s Nachts kouder dan buiten’ laten De Kreuners een op new wave gebaseerd geluid horen. De plaat doet het goed en met de opvolger ‘Er sterft een beer in de taïga’ weet de groep te bevestigen. Hun tweede album bevat enkele klassiekers zoals ‘Cous-Cous Kreten’ en ‘Layla’, een nummer dat Walter Grootaerts speciaal voor zijn dochter schreef.

Ik wil je (1990)

Begin jaren 90 lijkt een nieuwe generatie fans De Kreuners ontdekt te hebben. Platenmaatschappij EMI haalt de groep binnen en van het album ‘Hier en Nu’ gaan meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank. Nummers als ‘Ik wil je’, ‘Zo jong’ en ‘Verliefd op Chris Lomme’ groeien uit tot gigantische hits. ‘Ik wil je’ wordt in totaal meer dan 1 miljoen keer verkocht en wordt later ook een succes in de versie van Guus Meeuwis.

Meisje Meisje (2003)

De Kreuners maken nog een aantal platen, maar lassen ook af en toe een sabbatjaar in, ondermeer om Walter Grootaers en drummer Ben Crabbé toe te laten zich op hun tv-carrière te focussen. In 2003 zijn De Kreuners terug met het album ‘1978’. De eerste single ‘Meisje Meisje’ is van de hand van Mauro Pawlowski. De bijhorende clip toont een masturberend meisje, reden genoeg voor TMF om de video niet te draaien. Op Jim verdween de clip na enkele dagen uit high rotation na klachten van ouders. Inmiddels is het nummer ook van YouTube verdwenen.

Das wat ik zeggen wou (2010)

De laatste studioplaat van De Kreuners dateert uit 2010 en heet ‘Jonge Honden’. De groep – intussen met Axl Peleman op basgitaar – trekt weer rond Vlaanderen en brengt de akoestische single ‘Das wat ik zeggen wou’ uit.

De afscheidsconcerten (2012)

Onder de noemer ‘De Laatste Kreun’ zetten Walter en de zijnen nu definitief een punt achter hun carrière als groep. De kaartjes voor het afscheidoptreden in het Sportpaleis waren zo snel uitverkocht dat ze besloten om er een reeks van drie optredens van te maken. De voorbije zomer speelden De Kreuners ook op TW Classic en bij het nummer ‘Ik dans wel met mezelf’ nodigde Walter alle vrouwen uit op het podium.