De blog van Ines: "Werkzoekende zijn heeft ook zijn voordelen"

Ines Peeters
 • Leeftijd: 23 jaar
 • Diploma: Master in de Communicatiewetenschappen, VUB
 • Werkzoekende sinds zomer 2012
 • Wil:
  • Tv en reclame maken
  • Communiceren over mode, cultuur, muziek en lifestyle
  • Evenementen organiseren
  • Professioneel reizen en koekjes eten
 • Twitter: @InesP__
 • Website: I need a job job, a job is what I need

Ines studeerde af in juli 2012. Sindsdien is ze op zoek naar een job, maar die zoektocht wil niet echt vlotten. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij met haar ervaringen.

‘En? Al werk?’

‘Ben je daar nog niet gefrustreerd door, dat werkloos zijn en blijven zoeken?’ Gefrustreerd nog niet, dan zou het averechts beginnen werken. Maar frustrerend, dat is het wel.

Als je werk hebt is het misschien moeilijk te begrijpen dat iemand graag wil starten, en die ellenlange vakantie wil opgeven. Je snapt misschien niet dat ik op maandagochtend bijna sta te springen, terwijl je zelf dat moment verafschuwt. (Oké, dat was overdreven, maar je snapt het wel.)

’t Is om de muren van op te lopen. Opnieuw, niet letterlijk, dat zou onhandig zijn en mezelf kennende in een gebroken staartbeen uitmonden.

De vraag ‘En, heb je ondertussen al een lief?’ is zowat het vervelendste dat je te horen kan krijgen. Think again. ‘Heb je al vast werk? Nee? En een lief dan?’ Dán wordt het frustrerend.

Telkens hetzelfde antwoord geven, dat is stom. Wees gerust, als het zover is, dan ga ik het iedereen vertellen. Niemand zal veilig zijn voor mijn blijde boodschap!

Voordelen van de werkloze

Maar dat hele werkzoekende zijn, het heeft ook zo zijn voordelen.

Zo kan ik bijvoorbeeld op de dagen zonder werk en mét zon gewoon buiten zitten als ik dat wil. Al jaloers?

Of, ik kan op de meer rustige momenten van de dag naar de supermarkt gaan. En het brood dat ik het liefste eet, is dan nog niet uitverkocht. Al jaloers?

Tijdens de week op café gaan, en de volgende dag geen klanten hebben die moeilijke vragen stellen, en gewoon de radio wat minder luid zetten. Al jaloers?

De volle pendeltrein niet moeten nemen als je ergens moet zijn, maar gewoon eentje later. Al jaloers?

Die ene collega die altijd dat tikje te luid is, of dat beetje te vrolijk heel vroeg in de ochtend, daar heb ik geen last van. Al jaloers?

Al jaloers? Wisselen dan? Want geloof me vrij, na een tijdje zonder vast werk is het pokkesaai. Ik heb zelfs moeite gehad om dit lijstje van voordelen vol te krijgen.

Nadelen van de werkloze

Nadelen opsommen daarentegen, dat gaat vanzelf. Hoe positief je ook in het leven mag staan. Telkens dezelfde vraag dus. Koop al maar oordopjes voor als het zover is, want dan ga je pas iets horen. Sorry, mevrouw Schauvliege.

Weten jullie wel hoe ontzettend saai ik het vind om te zonnen? Heel. Ik verveel me te pletter als ik daar gewoon wat moet liggen wachten tot de zon opnieuw ondergaat.

Uitzendwerk, ontzettend handig om de tijd te doden, maar onvoorspelbaar. Hoe veel ik ook hou van impulsiviteit, weten dat je vast werk hebt is toch wel nog handiger.

Ik wil ook graag collega’s hebben, zelfs als er daar minder leuke tussen zitten. Zelfs als die mij niet allemaal even grappig zullen vinden.

Met dezelfde mensen op de trein zitten, ’s ochtends, bij elkaar gepropt en zuchtend over vertragingen en het weer? Bring it on!

En dat brood, zo erg is dat nu ook weer niet als ik ander brood moet eten. Of moet aanschuiven aan de kassa.

Dus, als je eens graag een heel lange vakantie hebt, wisselen? ’t Wordt bijna zomer, heeft Frank me laten weten. Dan kan je uren, dagen, weken in de zon gaan zitten. Deal?