De blog van Ines: "Elke maandag, #vdabdag"

Ines Peeters
 • Leeftijd: 23 jaar
 • Diploma: Master in de Communicatiewetenschappen, VUB
 • Werkzoekende sinds zomer 2012
 • Wil:
  • Tv en reclame maken
  • Communiceren over mode, cultuur, muziek en lifestyle
  • Evenementen organiseren
  • Professioneel reizen en koekjes eten
 • Twitter: @InesP__
 • Website: I need a job job, a job is what I need

Ines studeerde af in juli 2012. Sindsdien is ze op zoek naar een job, maar die zoektocht wil niet echt vlotten. Voor Vacature houdt ze een dagboek bij met haar ervaringen.

Eind 2012 werd ik door VDAB opgebeld, er was een infomoment voor jonge werkzoekenden. Ik was mooi op tijd, want ik haat te laat zijn. De mevrouw van VDAB had daar blijkbaar minder moeite mee. Slechte start, jongens!

Jonge werkzoekenden moeten begeleid worden in hun zoektocht, en dus werd ik (verplicht) doorverwezen naar een partner. Zo kwam ik bij Alexander Calder terecht, arbeidsintegratie.
In groep praten we over frustraties tijdens onze zoektocht naar werk, we doen workshops, en spelen sollicitatiegesprekken na. En dat doen we élke maandag.

Kijk, ik begrijp best dat sommigen hier iets kunnen leren, of vragen hebben, maar mijn oogspieren zijn ondertussen uitgerekt door het vele rologen. Mijn gezicht spreekt er geen boekdelen, maar bibliotheken. En zo ontstond de hashtag #vdabdag op Twitter. Elke maandag houd ik zo de twittergemeenschap op de hoogte van mijn exploten.

Sorry Alexander, je bedoelt het goed, maar het is zó slecht. En die zogenaamde motivational quotes vol clichés aan de muur, die maken het ook niet leuker.

Enkele voorbeelden

Elke maandag, #vdabdag. Meestal begint de dag met vragenkaartjes. ‘Welk gesprek ging deze week moeizaam? Hoe zal je dat deze week veranderen?’ Tip: het antwoord ‘Het gesprek bij de gynaecoloog was wel wat raar’ is geen juist antwoord. Die kaartjes zijn ondertussen in een verre lade beland, nadat mijn groep duidelijk maakte dat ze bullshit (sorry) waren.

Workshops dan maar! Ik verzin het niet, een workshop ‘Solliciteren via het net’ waarbij we leerden een Gmail-account aan te maken. En de opdracht ‘Zoek eens op waar je een motivatiebrief het best plaatst, in bijlage of niet?’ was ook een toppertje.

In een andere workshop, ‘Personal branding’, maakten we een collage, om onszelf te leren kennen. Nu, ik ken mezelf al bijzonder goed. En ik ben 23, geen 12.

Nog een voorbeeld? ‘Motivatiebrieven schrijven’, waar ik enkel de vraag kreeg ‘Zeg, die brief is écht goed, mag ik die kopiëren en ophangen als voorbeeld?’. Nee meneer, liever niet.

Stilaan denk ik dat #vdabdag een verdoken cursus anger- en stressmanagement is. Grootste onderscheiding, minstens! Of het is verborgen camera, ook een optie.

Motivational quotes

Ondertussen neem ik m’n laptop mee naar de VDAB-dag. Ik solliciteer, zonder tijd te verspillen. Als men mij een een vraag stelt antwoord ik, en dan werk ik rustig verder. Ik kan goed multitasken. ‘Doe maar wat voor jou het nuttigst is, Ines!’, krijg ik hier te horen. Ein-de-lijk!

Zou het kunnen dat ze beseffen dat hun aanpak niet voor iedereen even nuttig is? Ik zoek wel degelijk, en ik heb niemand nodig die mij tips geeft als ‘Zorg ervoor dat je niet stinkt bij een sollicitatiegesprek. Draag parfum!’. Uhm, oké?

Ik hoor hier helaas vaak ‘Och, ik heb toch dop’, als de begeleiding niet meeluistert. Wel, ik niet, ik heb geen dop. En ik wil werken. Zo. Ontzettend. Graag!

Vandaag is het weer maandag, en dus #vdabdag.  Ik lees ondertussen jullie reacties, dus wees lief. Maar laat me niet te hard lachen, want dan moet ik verdere uitleg geven over deze blog en de bijhorende hashtag. Sinds kort hangt hier namelijk ook de quote: ‘Sociale media maken of kraken je carrière’. O-ow.