De 6 grootste PR-blunders van 2012

Lidl ging eerder deze week de mist in met zijn ‘Luxe voor iedereen’-actie. Nochtans beweren aan aantal PR-specialisten dat het debacle de supermarktketen ook heel wat positieve publiciteit heeft opgeleverd.

De volgende zes voorbeelden van acties uit het voorbij jaar tonen aan dat het ook compleet verkeerd kan aflopen. Ze bewijzen eens te meer dat het voor bedrijven opletten geblazen is als ze willen communiceren over hun merken en producten en diensten.

1. McDStories

In januari lanceerde McDonald’s op Twitter de hashtag #McDStories. De bedoeling was dat klanten speciale verhalen over hun bezoeken aan de hamburgerketen zouden tweeten, maar in de plaats daarvan werd de hashtag vooral gebruik om klachten en horrorverhalen te verspreiden. Wie op #McDStories zocht, kreeg een waslijst aan berichten over voedselvergiftigingen en vingernagels in BigMacs. Al na twee uur besloot McDonald’s de promotie rond de campagne stil te leggen, maar dan was het kwaad al geschied.

2. Staakt wel/niet mee

Nog in het begin van dit jaar lanceerde de vakbond ABVV de hashtag #30j. Die was bedoeld om berichten te verzamelen over de algemene staking op 30 januari, maar al gauw gingen tegenstanders van de staking met de hashtag aan de haal en gebruikten ze hem om aan te geven dat ze zeker niét zouden meestaken. Ook het logo dat het ABVV voor de actie had ontworpen werd volop geparodieerd: “Staak mee #30j” werd “Staak niet mee #30j”.

3. Roze slijm

In maart ontstond er in de VS beroering over het separatorvlees van het bedrijf Beef Products Inc. (BPI). Separatorvlees bestaat uit vleesresten die met behulp van een hogedrukmachine van de beenderen van een uitgebeend karkas worden verwijderd. Oorspronkelijk werd dit product, dat officieel ‘lean finely textured beef’ (LFTB) heet, gebruikt in dierenvoeding, maar sinds 2001 mag het in de VS ook gebruikt worden als additief in producten voor menselijke consumptie.

Een reeks reportages van ABC News liet zich kritisch uit over het hamburgeringrediënt en noemde het ‘roze slijm’. Al snel namen blogs en sociale media de berichten over, deden er petities de ronde en werd er geprotesteerd aan restaurants en scholen die LFTB in hun maaltijden gebruiken. Uiteindelijk leidde de hetze tot het ontslag van bijna de helft van de werknemers bij BPI. Het bedrijf diende een klacht in tegen ABC en eist 1,2 miljard dollar voor valse beschuldigingen.

4. “Goeiemorgen, schutters!”

In Colorado kwamen deze zomer twaalf mensen om bij een tragische schietpartij tijdens een vertoning van de Batman-film ‘The Dark Night Rises’. Nauwelijks enkele uren later verspreidde American Rifleman, een magazine van de schuttersvereniging NRA, via Twitter het bericht “Good morning, shooters. Happy Friday! Weekend plans?” De ongepaste tweet werd om 9.20u plaatselijke tijd gepost en drie uur later weer verwijderd. Een woordvoerder van de NRA verklaarde dat het bericht op Twitter gezet was door iemand die totaal geen weet had van de gebeurtenissen in Colorado.

5. Apple Maps

Toen Apple in september de Google Maps-applicatie van de iPhone verbande ten voordele van hun eigen alternatief Apple Maps regende het klachten van ontevreden klanten. De kaarten van Apple Maps bleken immers vol fouten te zitten en belangrijke functies zoals de routes van het openbaar vervoer ontbraken in de applicatie. The New York Times noemde het dan ook “het meest onbruikbare stuk software ooit”.

Apple-CEO Tim Cook zag zich genoodzaakt met de billen bloot te gaan: in een mededeling verontschuldigde hij zich aan zijn klanten en raadde hij hen zelfs aan om voorlopig software van zijn concurrenten te gebruiken.

6. Sandy-korting

Er kwamen heel wat negatieve reacties toen het kledingbedrijf American Apparel orkaan Sandy aangreep om korting te geven op online aankopen. Dat meer dan honderd mensen bij de ramp waren omgekomen en dat acht miljoen Amerikanen zonder stroom waren komen te zitten vormde voor het bedrijf geen belemmering om de storm uit te spelen in een commerciële actie. Iedereen die bij een online aankoop de code ‘SANDYSALE’ intypte kreeg 20% korting. “Voor het geval je je zou vervelen” stond erbij.

American Apparal besloot om de hele commotie te negeren en verontschuldigde zich niet na het incident. Andere bedrijven, zoals Gap en Jonathan Adler, die ook commercieel hadden ingespeeld op Sandy, verontschuldigden zich wel.