De 5 beste managementboeken van 2009

Vacaturejournalist Erik Verreet dook in de boekenkast van 2009 en scheidde voor jou het kaf van het koren. Welke managementboeken van afgelopen jaar moet je absoluut gelezen hebben? Dit is zijn top 5.

 

1. Too Big to Fail, Inside the Battle to save Wall Street

In de overvloed aan boeken over de financiële meltdown geeft Sorkin, een ervaren journalist van de New York Times, wel het meest leesbare overzicht. Hij neemt de lezer mee achter de schermen en portretteert met smeuïge details de verliezers en de redders die het systeem recht hielden.

Praktisch: Andrew Ross Sorkin, Allen Lane/Penguin Books, 2009, 600 blz., 15 euro

2. Maandag geen economie meer

Wie van een stevige economische analyse houdt, is bij Johan Van Overtveldt in goede handen. Vertrekkend vanuit de recessie van de jaren dertig, vertelt hij glashelder hoe een overmatige kredietcreatie de basis legde voor de huidige crisis.

Praktisch: Johan Van Overtveldt, Lannoo Campus/ Econopolis, 2009, 176 blz., 25 euro

3. House of Cards: A Tale of Hubris and Wretched Excess on Wall Street

De val van Lehman Brothers zorgde voor een financiële tsunami. Maar de investeringsbank Bear Stearns was de eerste domino die viel (en werd opgeraapt door JP Morgan Chase). Heel groot in hypothecair papier, had de bank heel weinig idee over de risico’s binnen de eigen muren. Spannend.

Praktisch: William D. Cohan, Penguin Books, 2009, 480 blz. 16 euro

4. Animal Spirits: Hoe instincten in de mens de economie storen

Economische analyses houden te weinig rekening met het onberekenbare in de mens, met zijn ‘animal spirits’. Nobelprijswinnaar George Akerlof en de gerespecteerde Robert Shiller (Yale) vertellen hoe zij meer psychologie in de economie willen inbrengen. Met op elke pagina fascinerende inzichten. Een mijlpaal in het economisch denken.

Praktisch: George Akerlof en Robert Shiller, Uitgeverij Business Contact, 2009, 272 blz., 24,95 euro

5. Ode aan de arbeid

Met dit boek reflecteert de successchrijver over zijn eigen beroep: “Ik wou leren van anderen om mijn vak beter te begrijpen." Alain de Botton trok de wijde wereld in om voor hem totaal onbekende beroepen te ontdekken: hoe halen vissers op de Malediven, chocolatiers in Verviers, accountants en dokwerkers in Londen vreugde uit hun werk. Fascinerend.

Praktisch: Alain de Botton, Atlas, 2009 (herdruk), 352 blz., 22,50 euro